Kongressen inleddes i Kina. Foto: Nicolas Asfouri//TT.
Kongressen inleddes Kina. Foto: Nicolas Asfouri//TT.
Makten i Kina

Kommunistpartiets kongress inledd i Kina

Presidenten: Vi ska stärka partiets inflytande
2:07 min

I Peking har idag det kinesiska kommunistpartiets stora kongress inletts. Kongressen varar en dryg vecka, ska partiet byta ut flera personer i paritets, och därmed landets, högsta ledarskap. Kinas president, och tillika kommunistpartiets generalsekreterare Xi Jinping kommer dock att sitta kvar. Och idag inledde han kongressen med ett öppningstal.

– Var och en av oss i partiet måste göra mer för att upprätthålla partiets ledarskap och det kinesiska socialistiska systemet, och vi måste resolut motsätta oss alla uttalanden och handlingar som underminerar det, sa Xi Jinping här i Folkets stora sal i Peking.

Han sa även att alla partiet måste öka sin närvaro i alla aspekter av den kinesiska befolkningens liv, och samtidigt upprätthålla ideologisk korrekthet för att motarbeta dissidenter och alla försök att kopiera västerländsk demokrati.

Under Xi Jinpings hittills fem år som ledare så har partiets grepp om makten stärkts. Internet regleras tex hårdare nu än innan. Ingenting i Xis tal tyder på att någon politisk liberalisering står för dörren. Tvärtom, alltså.

Men partiet vet att det snabbt kan tappa i legitimitet. Ökande inkomstklyftor och en ekonomi som går trögare än innan har lett till missnöje. I betonade i sitt tal vikten av att minska inkomstklyftorna, och att medelklassen måste växa.

Han sa att marknaden skall få en större roll i att öka välståndet i Kina, men exakt vad det innebär återstår att se.

Han beskrev även den antikorruptionskampanj han har drivit som en stor framgång. Över en miljon personer har gripits i den. Många av Xis främsta politiska motståndare har även de gripits i kampanjen, vilket har ökat hans kontroll över partiet.

Xi beskrivs som den mäktigaste kinesiske ledaren på flera decennier. Och under kongressen som nu inletts kommer många att titta efter tecken på att Xi kanske ämnar försöka sitta kvar vid makten även om fem år, då han egentligen enligt kutym skall lämna den ifrån sig.

I sitt tal sa Xi även att Kina under de gångna fem åren motarbetat en taiwanesiska självständighetssträvanden och att alla försök att bryta upp Kina har, och skall fortsätta att, bekämpas. Den udden var riktad, förutom mot Taiwan, även mot självständighetsförespråkare i Hongkong, Tibet, och Xinjiang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".