En man intervjuas.
1 av 2
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Polisens presskonferens
2 av 2
Gunnar Appelgren efter polisens presskonferens. Foto: Janerik Henriksson/TT

"Väldigt ovanligt" – polishusets entré sprängdes

3:48 min

Entrén till polishuset i Helsingborg har sprängts och skadorna är omfattande. Ingen människa skadades. Rutor på byggnaden mittemot har förstörts av tryckvågen.

P4 Malmöhus: Polishusets entré sprängdes sönder

Hur vanligt är det att polishus utsätts för den här typen av explosioner?
– Enligt min uppfattning är det väldigt ovanligt, även om det förekommit tidigare, säger Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie.

Vad har motiven varit?
– Det handlar om frustration från kriminella. Utan att veta hur det är i det här fallet, är den här typen av händelser många gånger ett kvitto på att polisen har tryck på rätt personer och grupperingar. Det vill säga att man inte får utrymme för sin kriminalitet och på något sätt vill hämnas och visa sin frustration.

Hur svarar polisen?
– Generellt kan man säga att om de kriminella har haft en ambition att få mer utrymme för sin kriminalitet har de brustit i analysen. För det som sker är att polisen ökar trycket. Dels genom att leta efter gärningsmännen i den specifika händelsen, men också för att markera att det här angreppet på rättssamhället inte är okej på något sätt.

Polisen i Helsingborg har sagt att det inte fanns någon hotbild riktad mot dem. Brukar det vara så att den här typen av attentat föregås av hot?
– Nej. Det här våldet fungerar på samma sätt som övrigt våld på gator och torg. Våld som unga män som är arga och saknar impulskontroll kan få för sig att utöva. Det kan rikta sig mot en kriminell motståndare, det kan vara att man agerar mot polisen.

Vad tänker du om den här typen av angrepp mot polisfordon och nu en polisstation?
– Delvis är det av massa skäl extremt allvarligt eftersom det är ett angrepp på samhället. Dels så är det angrepp på individer som jobbar för samhället men också de som har råkat ut för brott. Tyvärr är angrepp mot poliser en utveckling vi ser fortsätta.

Vad tror du att det kan få för konsekvenser?
– Vi måste öka trycket och på något vis bli ännu bättre. Det är viktigt att öka förtroendet så att vi får någon form av respekt för det arbete som görs. Det tror jag vi har från de flesta, men så finns det den här frustrerade gruppen som använder sig av de verktyg de har.

Rikspolischef Dan Eliasson säger till TT att det som hänt är mycket allvarligt. Nationella bombskyddet kommer nu att ge stöd i utredningen, enligt rikspolischefen.

– En attack mot polisen är inte bara en attack mot samhället utan alla människors säkerhet, säger Dan Eliasson. 

Justitieminister Morgan Johansson (S) skriver i ett mejl till TT: 

"Sprängdådet i Helsingborg är ett allvarligt angrepp mot rättsväsendet. Samhället får aldrig backa undan för kriminellas våld. Nu är det viktigt att gärningsmännen kan gripas."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista