Supportrarna för oppositionen var besvikna efter söndagens regionalval. Foto: Federico Parra/TT.
Supportrarna för oppositionen var besvikna efter söndagens regionalval. Foto: Federico Parra/TT.

Omvärlden hotar Venezuela med sanktioner

1:39 min

Omvärlden hotar nu Venezuela med sanktioner efter söndagens regionalval, där regerande socialistpartiet vann stort, men anklagas för fusk. Samtidigt har utgången i valet splittrat oppositionen, som är oense om hur de bäst bör bemöta regeringen.

– Det har blivit tydligt att lösningen på krisen i Venezuela aldrig kommer komma vid valurnorna. Det visste jag, det var därför jag inte ville delta i söndagens val sa oppositionsledaren Maria Corina Machado när hon höll presskonferens idag.

Machados parti Vente Venezuela tillhör den radikala delen av oppositionen, som ser gatuprotester och utländsk intervention som det enda sättet att utmana president Nicolás Maduro.

Hon välkomnar USA:s ekonomiska sanktioner mot Venezuela, som Donald Trump skärpte i augusti, och som nu tros bli ännu hårdare. Även Europeiska Unionen väntas ta beslut om att införa sanktioner nu i veckan.

På ett kontor i östra Caracas försöker Alfredo Jimeno förgäves uppdatera valmyndighetens webbsida för att jämföra det officiella valresultatet med hans parti Voluntad Populars egna siffror. Alfredo Jimeno menar att det var rätt att ställa upp i valet, trots de olika hinder som försvårade för oppositionella att rösta: förvirrande valsedlar och plötslig flytt av vallokaler.

– De som sa att vi inte borde ha röstat gav inget alternativ. Vad borde vi ha gjort istället? Protesterna i våras tog 125 liv, och jag tycker inte att vi ska mana till protester igen innan vi kan bevisa att vi verkligen vann valet, att regeringen fuskade, säger Alfredo Jimeno.

Flera ledare inom oppositionskoalitionen MUD har idag sagt att partierna måste rannsaka sig själva för att förstå varför färre människor gick för att rösta: ifall det enbart berodde på regeringens olika hinder, eller om de också slutat tro på att oppositionen har lösningen på krisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista