Europa, EU
1 av 2
Europa
2 av 2
På bilden kan man se hur stödet för EU ser ut i olika länder inom Europa. Sverige ligger strax under genomsnittet, 62 procent tycker att EU-medlemskapet varit bra för Sverige. Foto: Philip Ottosson

Stor opinionsmätning: Stödet för EU ökar i Europa

1:12 min

Stödet för EU ökar nu i Europa, men det är stora skillnader mellan länderna. Det visar en ny stor opinionsmätning som publiceras i dag.

Trenden är alltså att européerna blir alltmer positiva till EU. 57 procent anser att EU-medlemskapet är positivt, vilket är samma nivå som före finanskrisen 2007. Det här visar en ny opinionsmätning gjord på uppdrag av EU-parlamentet, där nära 28 000 européer i 28 länder tillfrågats.

Allra mest positiva är irländare, malteser, och letter där 9 av 10 tycker att EU-medlemskapet är positivt. Mest kritiska är italienarna, inte ens 40 procent tycker att Italien har tjänat på att  vara medlem i EU.

Utmärkande är att i de rikare länderna i norra Europa är betydligt fler positiva till EU än i krisländerna i södra Europa.

Sverige ligger strax under genomsnittet, 62 procent tycker att EU-medlemskapet varit bra för Sverige. Skälet som de flesta svenskar anger är att EU-medlemskapet underlättat samarbetet med andra länder i Europa och bidragit till bättre säkerhet. 

Men det är fortfarande bara en tredjedel av européerna som tycker att EU utvecklas i rätt riktning. Gemensamt för alla EU-länder är att högutbildade, höginkomsttagare och personer bosatta i städer är mer positivt inställda till EU.

Enligt undersökningen är också fler européer än tidigare positivt inställda till EU-parlamentet. 70 procent av svenskarna säger att de är intresserade av att rösta i nästa EU-val i maj 2019. Bara 45 procent röstade i det förra valet 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista