Nemam Ghafouri, Joint Help for Kurdistan
Nemam Ghafouri, Joint Help for Kurdistan Foto: Privat

Kurdiskt flygstopp drabbar flyktinghjälp

2:20 min

Förbudet mot internationella flyg till irakiska Kurdistan börjar nu påverka den humanitära hjälpen i området.

Läkare utan gränser befarar att de snart kan tvingas dra ned på sitt arbete, och för flera mindre hjälporganisationer har flygstoppet redan medfört stora problem.

Den svensk-kurdiske läkaren Nemam Ghafouri är engagerad i organisationen Joint Help för Kurdistan och arbetar sedan flera år tillbaka i flyktinglägret Bajed Kandal, utanför staden Duhok.

– Vi är en väldigt liten organisation som är väldigt beroende av våra volontärer. Vi hade volontärer som skulle komma, en från Sverige, två från Washington och två från Kalifornien. Nu får de inte komma, säger Neman Ghafouri.

Och det här har också inneburit att de mediciner som de skulle ha tagit med sig uteblivit, berättar Nemam Ghafouri.

Det var som ett svar på att irakiska Kurdistan folkomröstade om självständighet, som centralregeringen i Bagdad införde ett förbud för utrikesflyg från de två internationella flygplatserna i Erbil och Suleymaniya.

Flygningar med humanitär hjälp är undantagna, men trots det befarar organisationen Läkare utan gränser att flygstoppet kan få konsekvenser ganska snabbt. Karin Ekholm är informatör för organisationen i Sverige och har tidigare varit stationerad i Erbil i irakiska Kurdistan.

Om det fortsätter med de restriktionerna som är nu, så ser vi att humanitär hjälp kan påverkas och begränsas kraftigt inom bara några veckor, säger Karin Ekholm.

För Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB, har ett samarbetsprojekt om krishantering, som MSB har drivit tillsammans med den kurdiska regionala regeringen påverkats. Det berättar Sandra Buijsse, projektledare på MSB.

– Vi tog beslut i förra veckan att sätta det här samarbetet på paus på grund av flygstoppet för det försämrar möjligheten till medicinsk evakuering av vår personal, berättar hon.

På Röda Korset säger man att flygstoppet kan få följder på lång sikt, men än så länge fortgår hjälparbetet som vanligt.

Uppskattningsvis 1,8 miljoner personer har tagit sin tillflykt till irakiska Kurdistan, det är framför allt personer som flytt strider och förföljelse i andra delar av Irak.

Många av dem är helt beroende av nödhjälp utifrån. Nemam Ghafouri från organisationen Joint Help för Kurdistan pekar särskilt på den omfattande hjälp som många av de yezidiska kvinnorna behöver efter att ha befriats från IS.

– Fortsatt får vi tillbaka barn och kvinnor som återvänder från sexslaveri som pågått i tre år, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista