Ingen gripen efter sprängdådet mot polishuset i Helsingborg

0:23 min

Polisen höll under förmiddagen en pressträff efter att entrén på Helsingborgs polishus sprängts bort under natten.

Kriminalkommissarie Gunnar Appelgren: Väldigt ovanligt, men våld riktat mot polisen utvecklas allt mer

Nattens sprängdåd vid polishuset i Helsingborg gör att polisen förstärker sin tillsyn utanför Rättscentrum i Malmö.– Utanför Rättscentrum i Malmö har vi höjt upp antal poliser som bevakar utifrån, säger Lars Förstell, presstalesperson för polisområde Malmö, till SVT Nyheter Skåne. 

Polis med förstärkningsvapen står utanför Malmös rättscentrum, rapporterar Sydsvenskan.

Statsminister Stefan Löfven skriver i en kommentar till TT att våld mot polisen aldrig kan accepteras.

"Nattens dåd visar att vi måste fortsätta och intensifiera kampen mot den grova brottsligheten. Med strängare lagar, bättre verktyg och ökade resurser till polisen ska vi bekämpa våldet och öka tryggheten", skriver Löfven i ett mejl till TT.

I november 2014 detonerade en kraftig sprängladdning vid tingsrättens entré på Rättscentrum i Malmö.

Smällen i natt vid polishuset var kraftig. En boende i närheten berättade för Helsingborgs Dagblad om hur det skakade till i lägenheten. "Det kändes som om någon kastade något mot min balkong". 

Rikspolischef Dan Eliasson säger till TT att det som hänt är mycket allvarligt. Nationella bombskyddet kommer nu att ge stöd i utredningen, enligt rikspolischefen.

– En attack mot polisen är inte bara en attack mot samhället utan alla människors säkerhet, säger Dan Eliasson. Justitieminister Morgan Johansson (S) skriver i ett mejl till TT: "Sprängdådet i Helsingborg är ett allvarligt angrepp mot rättsväsendet. Samhället får aldrig backa undan för kriminellas våld. Nu är det viktigt att gärningsmännen kan gripas."

Carina Persson, regionpolischef, inleder med att säga att det här är en mycket allvarlig händelse.
– Ett angrepp mot vår demokrati. Jag har fått stöd från både justitieministern och statsministern.

Tekniker har varit på plats i natt. Bombhundar har sökt av området. Inga frihetsberövanden ännu kopplat till nattens händelser.

– Det är rimligt att tro att detta är en följd av det goda polisarbete vi utför. Vårt arbete påverkar de kriminellas planer och arbete, säger områdespolischef Patric Hembrand.

– Om någon tror att de kan påverka oss genom en sådan här handling, misstar de sig gravt. Det finns få saker som motiverar och sporrar vårt arbete som när man angriper oss eller rättssamhället, säger Hembrandt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista