Constança Urbano
1 av 2
Constança Urbano Foto: Virginia Mayo
Skogsbrand, Portugal
2 av 2
Foto: FRANCISCO LEONG

Toppminister avgår efter intensiva skogsbränder i Portugal

Hittills i år har fler än 100 människor dött
0:58 min

De stora skogsbränderna i Portugal som under de senaste dagarna krävt 41 människors liv, har nu också fått politiska konsekvenser när Portugals inrikesminister Constança Urbano avgår. Hon är högst ansvarig för brandkår och räddningstjänst och har fått omfattande kritik för hur bränderna har hanterats.

Hittills i år har fler än 100 människor dött och mer än 350 000 hektar skog har brunnit under en av de torraste somrarna i Portugal i mannaminne.

Redan efter den svåra skogsbranden i Pedrógão Grande i centrala Portugal i somras konstaterades det att det fanns stora brister i samordningen mellan räddningstjänst, polis och brandkår.

Det har hållits protestmöten i flera städer mot den bristande hanteringen av skogsbränderna.

Främsta måltavlan för kritiken har varit den ansvariga ministern för inrikes administration, Constança Urbano. Och kraven på hennes avgång har vuxit.

I dag avgick hon, men socialistregerings problem är inte över. I dag debatteras skogsbränderna i Portugals parlament och i nästa vecka debatteras ett misstroendevotum som väckts mot regeringen i frågan av liberalkonservativa partiet CDS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".