Förödelse och ambulanser
Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/TT

Mannen bakom bombdådet i Mogadishu drevs av hämnd

1:36 min

Mannen som utförde bombdådet i Somalia i lördags, ska ha varit ute för att hämnas en attack på hans hemstad där flera barn dog. Det visar nya uppgifter som brittiska The Guardian rapporterar om.

Tidningen citerar källor i Mogadishu, som arbetar med utredningen efter helgens bombdåd, där en lastbil packad med sprängmedel dödade fler än 300 personer och skadade över 400.

Somaliska polisen ska enligt tidningen nu veta att föraren till lastbilen var en före detta militär inom den somaliska armén, som hoppat av och anslutit sig till den islamistiska terrorrörelsen Al-Shabaab.

Mannen ska ha kommit från staden Bariire, där en räd av somaliska armén understödd av USA i augusti, ska ha dödat tio civila, varav minst tre barn. Räden fick flera lokala ledare att uppmana till hämnd.

Utredningen kring bombdådet har också fått polisen att misstänka att bomben egentligen var ämnad för det starkt befästa område runt flygplatsen där många FN-organisationer, ambassader och den stora militära styrkan från Afrikanska unionen har sina högkvarter.

Men bomben exploderade i stället i centrala Mogadishu efter att den stoppats av säkerhetsstyrkor. Explosionen ska sedan ha antänt en tankbil i närheten, vilket ska ha förvärrat förödelsen.

Al-Shabaab ligger bakom flera bombmdåd i Mogadishu, men har inte tagit på sig skulden för helgens attentat. Men stämmer uppgifterna från The Guardian så var gärningsmannen åtminstone en sympatisör, om än driven av hämnd.

En FN-rapport som publicerades i september pekade på att en stor majoritet av alla rekryteringar till terrororganisationer i Afrika har sin grund i upplevda övergrepp från myndigheter eller militär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista