Tredelad bild: Kvinna som räddats på Medelhavet, flyktingläger utanför Aten, linje på stengolv med texten STOP.
Flyktingfrågan är ett av de ämnen som lär leda till debatt på Kristdemokraternas riksting, som inleds i dag. Foto: Bram Janssen/TT, Muhammed Muheisen/TT, Tomas Oneborg/TT.

Kristdemokrater möts med olika åsikter om migration

"Tillfälligt uppehållstillstånd löser ingenting"
1:44 min

Ska Sverige bli mer välkomnande mot människor som flyr till Sverige och direkt ge permanenta uppehållstillstånd eller ska Sverige enbart ta emot kvotflyktingar? Det är frågor som kommer leda till debatt på Kristdemokraternas riksting som inleds i dag fredag.

– Det viktiga för oss i Sverige är att se till att människor kommer i jobb, kommer i utbildning och får bostad, säger Magnus Jacobsson, som tillsammans med en stor grupp kristdemokrater står bakom en motion till rikstinget som vill förtydliga partiets politik i en något mer flyktingvänlig riktning.

– Och det får man mycket enklare om man känner att man är en del av samhället.

Bakgrunden är att partiet gått med på en rad skärpningar av politiken genom de senaste årens politiska uppgörelser som skärpta regler för flyktingar.

– Tillfälligt uppehållstillstånd löser ingenting, det skapar bara oro och försvårar integrationen, säger Magnus Jacobsson.

Flera partidistrikt stödjer också motionen.

Samtidigt finns det fler motioner med krav på ytterligare skärpningar, exempelvis hårdare regler kring bidrag till flyktingar och att Sverige enbart ska ta emot kvotflyktingar och i förväg bestämma hur många som ska få komma hit.

– Sedan välkomnar vi de personer som kommer hit på ett hållbart sätt, det vill säga att man inte ska behöva riskera livet på en flotte över Medelhavet för att eventuellt få stanna i Sverige, säger Carl-Johan Schiller, kommunalråd på Lidingö

Men är det inte rimligt att personer som har det svårt och lyckas ta sig till Sverige ska kunna söka asyl här?

– Nej det är inte rimligt eftersom konsekvenserna blir att flera förlorar livet på vägen hit, säger Carl-Johan Schiller.

Partistyrelsen står i mitten och säger nej till att enbart tillåta kvotflyktingar och men vill fortfarande behålla tillfälliga uppehållstillstånd.

På rikstinget lär också motioner om att införa kommunala poliser diskuteras, liksom krav på hårdare straff, att slopa lagen om anställningsskydd och att införa tiggeriförbud.

Samtidigt lyfter partiledningen fram nya förslag om förändringar inom vård och omsorg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".