Mattias Karlsson
1 av 2
Foto: Christine Olsson/TT
Mattias Karlsson
2 av 2
Mattias Karlsson. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ingen förundersökning mot Mattias Karlsson (SD)

Det blir ingen förundersökning mot Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson för förtal.

– Det är givetvis skönt besked. Det innebär förhoppningsvis att jag kan fokusera mer på sakpolitik än typen av kvasidebatter som uppstått i kölvattnet av det här ärendet, säger han till TT.

Advokat Emma Persson som företräder en av de inblandade säger att hon fått besked från chefsåklagare att det inte blir någon förundersökning.
Mattias Karlsson kände inte till beskedet när TT når honom under eftermiddagen.

– Det var nytt för mig. Jag är inte jurist och svårt att göra en kvalificerad bedömning men det har känts som att det var en god chans att det skulle bli så här, säger han.

Det var i början av oktober som SD-gruppledaren publicerade en bild på Facebook där tre flyktingar står framför en polis. "Ett halvår efter att en illegal invandrare, som borde ha utvisats, dödade och skadade 19 svenskar i ett terrorattentat, så tar polisen selfies med invandrare som vistas här illegalt och som borde utvisas...", skrev han i en kommentar.

Flyktingarna på bilden hade dock uppehållstillstånd och inga kopplingar till terrorism. Bilden togs bort men polisanmäldes för förtal av en av personerna på bilden samt för upphovsrättbrott av personen som tagit bilden.

– När man vill lyfta en debatt kring det väldigt allvarliga samhällsproblem och säkerhetshot med tiotusentals illegala människor i landet som vi inte har kontroll på så måste man se till att man har varje detalj kollad innan man argumenterar. Där brast det i detaljkollen, säger Karlsson.

TT: Är det ett större problem att du som gruppledare gjort detta än någon på lägre nivå i partiet?

– Nej, jag tycker generellt att det är viktigt att man har koll på alla detaljer när man vill väcka debatten i viktiga samhällsfrågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista