Intraservice byggnad och till höger en granskningsrapport.
Foto: Madeleine Blidberg & Isabella Westberg/Sveriges Radio

Avgångskrav i Göteborg efter svidande kritik mot utlandsresor

1:22 min

Den borgerliga alliansen i Göteborg kräver att ordföranden för nämnden för Intraservice avgår. Detta efter att Stadsrevisionen pekat på allvarliga brister i samband med dyra utlandsresor.

– Jag tycker det är jättedåligt, helt omdömeslöst och att ordförande bör lämna sitt uppdrag, säger Jonas Ransgård (M), kommunalråd i Göteborg.

Stadsrevisionen i Göteborg granskade tjugo utlandsresor från 2014 till april 2017, som politiker och tjänstemän i nämnden för Intraservice gjort. Och rapporten pekar på betydande brister.

Besluten om resorna har inte följt reglerna, den lediga tiden överskrider i flera fall vad Skatteverket anser rimligt. Ofta är syftet med resorna oklart och det saknas både reseräkningar och återrapportering.

Omständigheter som försvåras av att resorna flera gånger gått till populära turistmål, arrangerade av leverantörer till kommunen. I programmen har revisionen hittat punkter som en trerättersmiddag på en strand i Barcelona, konserter och sightseeing i San Fransicso.

– Rena katastrofen. Listan kan göras hur lång som helst, säger Lars Bergsten (M) ordförande i stadsrevisionen i Göteborg.

Förutom den socialdemokratiske ordföranden i nämnden har också övriga personer i ledningen varit med på resa. Det gäller till exempel förste och andre vice ordförande för Miljöpartiet respektive Moderaterna.

– Vi har konstaterat att detta var olämpligt. Hon har avsagt sig sitt uppdrag sen tidigare och vi väljer en ny företrädare på fullmäktige i morgon säger Jonas Ransgård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista