Kina
1 av 2
Foto: Mark Schiefelbein

Xi Jinping i sitt öppningstal under partikongressen: Kina skall nu sprida sin ideologi över världen

2:44 min

I dag inleddes kinesiska kommunistpartiets kongress i Peking. Kinas president och kommunistpartiets generalsekreterare Xi Jinping inledde kongressen med ett öppningstal.

Och i talet stakade han ut det han vill ska vara vägen framåt för Kina. Partiet ska bli mäktigare, censuren stärkas, och Kinas ideologi och statsskick skall spridas över världen.

– Efter decennier av hårt arbete har nu socialism med kinesiska särdrag trätt in i en ny era, sa Xi Jinping tidigare i dag.

Troligen kommer Xi Jinpings politiska teorier nu i fortsättningen att kallas, "socialism med kinesiska särdrag för en ny era". Vad innebär då det? Ja, bland annat att partiet ska stärka sitt grepp om makten. 

– Partiet skall vara ledande inom alla områden i samhället, sa Xi.

Det innebär förmodligen att partiet bland annat kommer att stärka sin närvaro på de kinesiska arbetsplatserna, och öka kontrollen över företag och internet. Under Xi's hittills fem år vid makten så har censuren redan både stärkts och blivit mer avancerad.

Men det är inte bara inrikes som Xi vill att partiet skall öka sitt inflytande, det ska det även göra internationellt.

Xi talade sig varm för Kinas nu största utrikespolitiska prestigeprojekt, den så kallade nya sidenvägen. Den består framförallt av massiva infrastruktursatsningar i andra länder och genom dem har Kina ökat sitt internationella inflytande. Det projektet skall det nu satsas ännu mer på.

Xi meddelade även att Kina nu skall sprida sin ideologi över världen på ett mer aktivt sätt än innan. Han vill att kinas politiska system skall framhållas som ett bättre statsskick än västerländsk demokrati. Flera länder i Sydostasien har redan på detta sätt inspirerats av Kina och har den senaste tiden utvecklats i en alltmer auktoritär riktning.

Kina kommer alltså att bli mer aktivt utrikespolitiskt. Samtidigt ökar landets militära förmåga. Materielen håller på att moderniseras, och Xi har den senaste tiden även påbörjat omfattande organisatoriska förändringar.

Devisen har varit: Ut med den gamla tungrodda byråkratin, och in med ett mer effektivt ledarskap.

– En krigsmakt är skapad för att kriga. Vår militär måste betrakta förmågan till väpnad strid som det främsta kriteriet att uppfylla, och fokusera på att faktiskt kunna vinna ett krig om det blir nödvändigt, sa Xi i dag.

Kina har fortfarande långt kvar innan det kan mäta sig med USA när det gäller förmåga att föra krig på olika platser runt om i världen. Men i dagsläget är inte det Kinas mål.

Istället siktar landet på att kunna vinna ett krig mot USA i Kinas närområde. Det är det landet rustar för. Och det målet är Kina nu betydligt närmare att faktiskt klara av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista