Polisen: Det fanns ingen hotbild mot oss

5:08 min

Ingen är misstänkt eller har gripits för sprängdådet som i natt förstörde huvudentrén till polishuset i Helsingborg.

Enligt lokapolisområdeschef Sven Holgersson fanns det inga hot eller liknande som föregick händelsen.

– Nej, ingen som helst förvarning på detta, säger Sven Holgersson.

Har ni för dåligt underrättelsearbete?

– Det tror jag inte. Jag tror inte att det fanns någon hotbild mot oss i den bemärkelsen.

Hela entrén till det ganska nybyggda polishuset i Helsingborg är förstörd efter sprängdådet som inträffade strax efter midnatt. Huset har varit avspärrat hela dagen.

På en presskonferens i dag sade polisen att man varit framgångsrik i sitt arbete mot grov kriminalitet i Helsingborg och att sprängningen kan vara en reaktion på det. Om det är så eller inte får den polisutredningen som nu är igång visa.

De hot och det våld som vi möter har blivit grövre, säger Fredrik Brokopp som är ordförande för Polisförbundet i Nordvästra Skåne.

– Det kanske inte är mer, men det är grövre. Någonstans har man ju att det här är flera steg för långt nu, säger Fredrik Brokopp.

Polisen har inte velat berätta om de övervakningskameror som täcker ingången till huset har fångat den eller de som utförde sprängdådet. Som en förebyggande åtgärd förstärktes säkerheten och bevakningen vid samtliga av polisens lokaler i Region Syd, bland annat vid Rättscentrum i Malmö.

Flera politiker har fördömt dådet. Statsminister Stefan Löfven kallar det oerhört allvarligt och Liberalerna vill ha en extradebatt i riksdagen om hot mot rättsväsendet.

Rikspolischefen Dan Eliasson beskriver dådet som en attack mot samhället och mot alla människors säkerhet.

– Vår uppgift är att skydda Sveriges befolkning. Om vår förmåga till det påverkas negativt, som den naturligtvis gör av ett sådant här attentat, så riskerar den förmågan att minska, säger han till Studio Ett.

Och den åsikten delas av regionpolischefen i Syd, Carina Persson.

– Det är ju det som gör den här händelsen större än att det är ett brott mot ett polishus, en sprängning mot ett polishus. Det är ju mot samhället och mot demokratin, säger Carina Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista