Tält på torg
1 av 5
Det som började med ett protesttält har blivit ett helt tältläger vid Versjovna Rada, parlamentet i Kiev. Foto: Maria Persson Löfgren / Sveriges Radio
Kvinna med keps.
2 av 5
Laura från västra Ukraina är jurist till yrket, men deltar i protesten och ser till att information kommer ut på nätet. Foto: Maria Persson Löfgren / Sveriges Radio
Man
3 av 5
Kylskåpsreparatören Jevgenij från Odessa tillbringade natten i tält, men tror att ingen egentligen vill ha ett nytt Majdan. Foto: Maria Persson Löfgren / Sveriges Radio
Människor med sköldar
4 av 5
Polissköldarna "hittade" aktivister övergivna inatt och bildade en barrikad med ortsnamn skrivna på sköldarna. Bara en gång försökte polisen riva tälten och det blev sammandrabbningar. Foto: Maria Persson Löfgren / Sveriges Radio
En man och en kvinna
5 av 5
Vid en barrikad av polissköldar vaktar tre med namnet Sasja, Alexander tv är veteran både från Majdan och kriget, hemma i Sumy har paret två små barn. Foto: Maria Persson Löfgren / Sveriges Radio

Första stora tältlägret i Kiev sedan Euromajdanprotesten

Ny tältprotest i Kiev
2:27 min

I natt restes det första stora tältlägret utanför parlamentet i Kiev, sedan Euromajdanprotesten 2014. Demonstranterna har tre konkreta politiska krav och så länge parlamentet inte tar upp dem vill de stanna.

Aktionen har stöd av oppositionspartier, krigsveteraner och organisationer från Majdan.

– Jag ville egentligen inte det här, hade kraven från Majdan uppfyllts nu hade vi inte behövt det här. De där inne vill inte heller ha det här, säger kylskåpsreparatören Jevgenij och pekar mot parlamentsbyggnaden.

Han kom i buss från Odessa i går för att protestera vid det ukrainska parlamentet Radan.

I natt sov han i det nya tältläger som satts upp i parken framför parlamentet och på gatan bredvid. En stark påminnelse om Euromajdanprotesterna.

– Jag fanns här från första dagen förra Majdan också, och det här är vårt tredje Majdan, säger Sasja, krigsveteran från Sumyregionen.

Han vaktar vid några polissköldar (som de "hittade" i natt) tillsammans med sin fru, som också heter Sasja. Hemma hos morföräldrarna finns de två barnen, tre och sex år gamla.

Sasja och Sasja är klädda i svarta militäruniformer med Ajdarbataljonens märke på ärmen. Vid tältlägret finns flera andra frivilligbataljoner, som Donbass.

Tre krav ställs från tältprotesten till parlamentet. Att en antikorruptionsdomstol inrättas, att parlamentarikers immunitet tas bort och att nya val tidigareläggs. Trots motstånd från parlamentets talman kommer kraven att tas upp vid Radans session i morgon.

Protesten stöds av flera oppositionspartier, bland dem den georgiske expresidenten Mikheil Saakasjvilis nya parti, Julia Tymosjenkos Batkvisjina och partiet från västra Ukraina Samopomitj. Men också krigsveteraner, organisationen Automajdan och Majdanaktivister stöder.

En del av dem sitter i dag i parlamentet för presidentens parti, men är besvikna över att presidentens utlovade reformer inte genomförts.

I högtalare uppmanar polis demonstranterna att inte bryta mot lagen, att inte ta till våld. I natt försökte polisen riva tälten, men avbröt aktionen.

Dagens polisstyrka är annorlunda mot under Majdan, kontrasten mot de rätt luggslitna demonstranterna och polisen i nya skinande uniformer är påtaglig.

En helt ny polisstyrka i gula reflexvästar finns också, den så kallade gruppen för konfliktlösning. De går runt utan vapen i tältlägret.

Tältlägret är kanske inte jämförbart med ett nytt Majdan, men det utgör ett politiskt tryck på presidenten Petro Porosjenko, som förlorat mycket av sitt stöd bland ukrainarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".