Flickor och kvinnor i Afrika har fått det bättre

1:19 min

Fattigdomen i Afrika minskar, men bara långsamt. Samtidigt har situationen för flickor och kvinnor på förbättrats kraftigt på kontinenten.

Det är några av slutsatserna i den första rapporten om hur det går för Afrika i förhållande till de globala utvecklingsmålen som antogs 2015.

Det är en blandad bild av Afrika som ges i FN:s första statusrapport över hur kontinenten ligger till i sin utveckling.

Rapporten mäter i de mål för hållbar utveckling som antogs av världens länder 2015, och fokuserar bland annat på målen som handlar om att utrota fattigdom och hunger och förbättra hälsa och jämställdhet.

Och fattigdomen minskar, men långsamt. De senaste drygt 20 åren har den minskat kraftigt på global nivå, men bara med 15 procent i Afrika. Enligt rapporten är anledningen bland annat brist på jobb och på dåligt utbyggda socialförsäkringssystem.

Bara var femte afrikan har någon form av socialförsäkringsskydd, och unga personer och kvinnor är värst drabbade. Samtidigt har matosäkerheten gått åt fel håll och ökat på kontinenten, när jordbruksprodutionen inte hållit tempo med befolkningstillväxten.

Men kvinnors situation har förbättrats på flera punkter. Nästan lika många flickor som pojkar går numera i grundskola, och representationen i parlamenten har nästan tredubblats på 25 år.

Också den sexuella- och reproduktiva hälsan förbättras, och mödra- och baranadödligheten har fallit kraftigt, även om fortfarande är hög i Afrika söder om Sahara. I Nordafrika är det utvecklingsmålet redan nått.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista