Man som talar framför massor med folk
Xi Jinping håller tal. Foto: AFP/TT

Xi Jinping om ökad öppenhet i sitt tal

Xi Jinping om öppning och partistyrning i Kinas ekonomi Ekonomi 18ok
1:41 min

Xi Jinping talade i dag inför kommunistpartiets kongress om ökad öppenhet och om att skydda utländska investerares intressen.

Men samtidigt handlade hans tal om hur kommunistpartiet ska stärka sitt inflytande i samhället och styra ekonomin.

– Öppning för med sig framsteg och slutenhet leder oundvikligen till stagnation. Kinas öppna dörr kommer aldrig att stängas utan bara öppnas mer på vid gavel, sade kommunistpartiets generalsekreterare Xi Jinping i sitt tre timmar långa tal till kommunistpartiets kongress i Peking i morse.

Som Kinas högsta ledare målade han upp en bild av Kina som ett framgångsland tack vare kommunistpartiet. Han lovade att lyfta de sista procenten av befolkningen ur fattigdom under sina kommande fem år vid makten.

Det skulle innebära ett förverkligande av vad som länge benämnts av partiet som "målet om ett måttligt välstånd" och är partiets viktigaste löfte till Kinas medborgare.

Xi Jinping sade att Kina ska öppna sin servicesektor och skydda utländska investerares lagliga rättigheter. Det kinesiska systemet anklagas ofta av företag i både EU och USA för att sätta upp handelsbarriärer och försvåra för utländska investeringar samtidigt som kinesiska företag gör stora strategiska investeringar utomlands.

– De företag som registrerats i vårt land ska behandlas jämlikt, sade Xi Jinping.

Han hyllade internationella handelskontakter och sitt politiska och ekonomiska nyckelprojekt: den nya sidenvägen - som kallas Ett bälte en väg på kinesiska.

Men samtidigt ägnades större delen av talet åt att inskärpa vikten av att kommunistpartiet behåller kontrollen på alla områden i samhället, och att de statsstödda kinesiska företagen ska stärkas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".