En närbild på bakterien Clostridium difficile, där en viss typ blivit resistent mot antibiotika.
Bakterien Clostridium difficile, där en viss typ blivit resistent mot antibiotika. Foto: Jennifer Hulsey/TT.

Regeringen vill ge pengar till antibiotikaforskningen

2:29 min

Regeringen vill ge läkemedelsindustrin pengar för att skynda på utvecklingen av antibiotika som står emot de motståndskraftiga bakterierna.

Enligt socialminister Annika Strandhäll ska Folkhälsomyndigheten få uppdraget att kartlägga vilka åtgärder som behövs. Det handlar om att hitta nya modeller för att ge industrin starkare ekonomiska incitament för att forska vidare på området.

– Vi ser ju att takten är för långsam, det händer för lite. Det måste ske en snabbare utveckling inom det här området.

– Då får man mot bakgrund av de erfarenheter som redan finns idag se vad som mer är möjligt att göra, och det är det uppdrag som Folkhälsomyndigheten nu får, säger Annika Strandhäll.

Världshälsoorganisationen varnade för en månad sedan varnade Världshälsoorganisationen för att det utvecklas alltför få antibiotika mot de allra farligaste bakterietyperna.

Men att förmå läkemedelsföretagen att satsa på forskning på framtida antibiotika har inte varit lätt.

Anledningen är bland annat att ett nytt effektivt antibiotikapreparat inte kan marknadsföras och säljas fritt, eftersom bakterierna snabbt skulle utveckla sin motståndskraft och medlet skulle bli verkningslöst.

Få tillverkare vill ta risken att utveckla något som bara får säljas i begränsad mängd, och därför vill regeringen nu skapa ekonomiska morötter för att skynda på forskningen.

Enhetschef Malin Grape på Folkhälsomyndigheten säger att frågan om nya antibiotika kräver stora insatser.

– Det finns ju många utmaningar i det här förstås. Det finns också rent vetenskapliga utmaningar där de antibiotika som finns idag har varit relativt lätta att forska fram, men nu är det svårare att hitta angreppspunkter på bakterierna och samtidigt få fram ett medel som inte har så mycket biverkningar på patienten, säger Malin Grape.

– Sen är det klart att det behövs givetvis rätt så mycket pengar. Men det måste också finnas garanti för företagen att man faktiskt kommer att få ersättning för de investeringar man gjort för att få fram det här nya läkemedlet så det är ju det som det här uppdraget handlar om, säger Malin Grape.

Det pågår ju många diskussioner om hur man ska få fram nya antibiotika internationellt, vad kommer ni att kunna bidra med?

– Ja, det gör det och det vi absolut kommer att starta med är en kartläggning av vad som redan pågår och vad det finns för möjligheter till synergi inom olika initiativ till exempel.

– Så där börjar vi, och vad vi till slut kommer att komma fram till vågar jag inte lova nu, enligt Malin Grape.

Socialministern säger att problemet måste lösas.

– Vi kan inte ge upp i den här delen. Det handlar om att ta itu med de svårigheter som eventuellt finns.

– Om vi inte lyckas ta fram nya antibiotika i den takt som krävs så kommer det att vara helt förödande för hälsan både nationellt och globalt, avslutar Annika Strandhäll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista