Psykologen Greg Karnavos arbetar för frivilligorganisationen Läkare utan Gränser.
1 av 2
Psykologen Greg Karnavos arbetar för frivilligorganisationen Läkare utan Gränser. Foto: Alice Petrén/SR.
Barn och vuxna i flyktingläger på ön Lesbos i Grekland, oktober2017.
2 av 2
I lägren bor mångdubbelt fler än tänkt vilket i sig orsakar psykiska problem, säger psykologen Greg Karnavos från Läkare utan Gränser. Foto: Alice Petrén/SR.

Självmordsförsök och psykoser bland flyktingar i Grekland

2:09 min

Den psykiska ohälsan växer bland de flyktingar och migranter som i Grekland väntar på svar på sina asylansökningar. Läkare utan gränser uppger att både självmordsförsök och självskadebeteende har ökat rejält.

– Vi har märkt att under det senaste året har den psykiska hälsan hos flyktingarna rejält försämrats, säger psykologen Greg Karnavos, som arbetar för frivilligorganisationen Läkare utan Gränser. 

Färre migranter kommer hit till Lesbos idag jämfört med 2015, men förr reste de snabbt vidare. Nu blir de kvar på öarna och i Grekland eftersom gränserna norrut i Europa är stängda.

Åtminstone 13 500 syrier, irakier, afghaner och andra har fastnat där sedan de europeiska gränserna stängdes.

– I lägren bor dubbelt eller tredubbelt så många som var tänkt, det vill säga under omänskliga förhållanden, vilket i sig orsakar psykiska problem, säger Greg Karnavos, som arbetar på organisationens mottagning i centrala Mytilene på Lesbos, dit alltfler söker sig.

– Under alla sysslolösa dagar kommer nu också de obearbetade minnena av strider, tortyr och övergrepp tillbaka, säger Greg Karnavos som berättar att han möter många självmordsförsök, incidenter med självskadebeteenden.

– Vi har även sett en tydlig ökning i antalet psykoser, fortsätter Greg Kavarnos, som också säger att antalet patienter är 50 procent fler än förra året.

– Flera av de som ska skickas tillbaka till Turkiet har försökt hänga sig, men räddats av andra flyktingar som skurit av repet, säger han.

Många av syrierna och irakierna har blivit torterade, medan afrikanerna ofta blivit våldtagna i de turkiska fängelserna. Kvinnorna har kidnappats som sexslavar.

– För barnen är det mer smugglarna, resan och miljön här som gör dem deprimerade, säger psykologen Greg Karnavos, som hävdar att det endast finns en verksam psykiatriker på Lesbos.

Bilden som Greg Karnavos ger är att både ensamkommande minderåriga, och de barn som flytt tillsammans med sina familjer, uppmärksammas mer, medan vuxna varken har chansen att till exempel utöva någon sport eller lära sig språk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista