Vård av tidigt födda barn i Khost i Afghanistan precis på gränsen till Pakistan.
1 av 3
Ett för tidigt fött barn får vård på en klinik i Khost i Afghanistan. Foto: Läkare Utan Gränser.
För tidigt fött barn med kvinna i Afghanistan.
2 av 3
Under förra året dog 2 600 000 nyfödda barn i världen, barn som inte ens hann bli en månad gamla. Foto: Läkare Utan Gränser.
Läkare utan gränsers barnläkare i Afghanistan Sanna Sjöberg
3 av 3
Barnläkaren Sanna Sjöberg som arbetat för Läkare Utan Gränser i Afghanistan. Foto: Läkare Utan Gränser

7 000 nyfödda barn dör varje dag

Barnadödligheten har ändå mer än halverats
3:11 min

Trots att barnadödligheten minskat i världen de senaste decennierna är problemen akuta i många länder, det visar en ny FN-rapport som publiceras i dag.

Speciellt svår är situationen för de allra minsta, de nyfödda barnen. 

Av de 7 000 nyfödda som enligt FN:s beräkningar dör varje dag i världen så kunde mångas liv ha räddats med bättre tillgång på allt från mat och säkerhet till bättre sjukvård. 

Det svåraste för kvinnorna som ska föda är att ta sig till sjukhuset.

– Om du som mamma går omkring hemma och känner att någonting är fel så tar det i Afghanistan ofta flera dagar för att ta sig till sjukvård, säger barnläkaren Sanna Sjöberg som tidigare i år arbetade för Läkare utan gränser med nyfödda på ett sjukhus i afghanska Khost, precis på gränsen till Pakistan.

– De dagarna ska du färdas genom ett land i krig, vilket gör resan farlig, och då väljer många att föda hemma, säger Sanna Sjöberg.

Under förra året dog 2 600 000 nyfödda barn i världen, barn som inte ens hann bli en månad gamla.

Det är nästan hälften av alla barn under fem år som dog 2016. Detta enligt en ny FN-rapport om barnadödlighet i världen. Siffrorna bygger på data från länderna själva. Ibland är siffrorna exakta, medan det ibland handlar det om kvalificerade bedömningar.

Trots denna oerhörda mängd mycket små barn som dör, så har det globalt sett blivit bättre. Antalet barn, räknat per tusen födda, som dog under sin första månad, har enligt FN nästan halverats på drygt 25 år.

Men just för nyfödda så sker den här förbättringen i världen långsammare än för andra.

Theresa Diaz från Världshälsoorganisationen WHO förklarar det med att nyfödda är så mycket skörare. De dör ofta på grund av att de föds för tidigt, av syrebrist eller infektioner.

– Det finns bra sätt att vårda de här barnen, men det kräver kvalificerad vård, och det finns inte tillräckligt av det i alla länder, säger Theresa Diaz på WHO.

Även om barnadödligheten fortfarande är hög, speciellt i södra Asien och i Afrika söder om Sahara, så har det blivit bättre i världen.

Rapporten från FN pekar på att 1990 dog mer än tolv miljoner barn. Förra året hade den siffran mer än halverats.

– Orsaken till det är bland annat fler vaccinationer, vård mot diarréer, att vatten och avlopp fungerar bättre, myggnät och att många länder faktiskt har bättre ekonomi idag än förr, säger Theresa Diaz från WHO.

Men enligt Therese Diaz behövs mer, eftersom det finns globala orättvisor som måste rättas till.

– Om vi kan komma åt orättvisorna som drabbar de fattigaste länderna och de som bor på landsbygden så kan barnadödligheten minskas dramatiskt, säger Theresa Diaz från WHO.

Barnläkaren Sanna Sjöberg ser att det helt enkelt behövs fler sjukhus och vårdinrättningar för kvinnor och barn. Då skulle fler överleva. Men hon säger också att det har blivit bättre, även i Afghanistan.

– Ja, det tycker jag och jag får den känslan av de jag jobbade med, att det blir bättre. Det finns mer kunskap hos kvinnorna om de saker som vi på barnsidan tycker är viktiga och som gör att vi har en chans att rädda barnet, säger Sanna Sjöberg från Läkare utan gränser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".