Hopp om fortsatta försoningssamtal i Gaza

2:06 min

De palestinska ärkerivalerna Hamas och Fatah fortsätter försoningssamtalen. Sveriges Radios korrespondent rapporterar om ovanligt stort hopp bland människor i Gaza.

Den första överenskommelsen mottogs med jubel i Gaza men nu kräver Israel att terrorstämplade Hamas inte ska få någon som helst roll i ett framtida Gaza, även om det styrs av den erkända Palestinska myndigheten.

Längs gator och på väggar hänger egyptiska flaggor, för att hylla medlaren i samtalen mellan Hamas som styr Gaza och Fatah.

Många här är hoppfulla och tror att överenskommelsen kan leda till något gott. 65-åriga Rasmiyya Hamad ser ljuset säger hon.

– Jag är säker på att situationen kommer att bli bättre.

Hennes två arbetslösa söner kommer att få jobb, familjens jordbruksmarker, som nu står obrukade av vattenbrist och eftersom de ligger för nära israeliska gränsen, kommer att kunna brukas igen och det kommer att ge en bättre ekonomi.

Hittills har Hamas gått med på att lämna ifrån sig all administrativ kontroll inklusive gränsövergången mot Egypten till Fatah-regeringen som då kommer att styra både Gaza och Västbanken.

Däremot ser Hamas även i fortsättningen ut att vara den mäktigaste vapenmakten i Gaza med 25 000 välbeväpnade soldater mot Fatahs 3 000. Just kontrollen över vapenmakten är en knäckfråga i de fortsatta förhandlingarna liksom vad som ska hända med de Hamasmedlemmar som bemannar ministerier och myndigheter.

Israel säger att de inte tänker prata med en ny palestinsk regering såvida inte Hamas bland annat erkänner Israel, lämnar tillbaka israeliska kroppar och fångar och släpper kontrollen över samtliga vapen.

Flera israeliska analytiker menar dock att den här överenskommelsen är det största hoppet på många år och även skulle gynna israelisk säkerhet.

Tidigare fredstrevare mellan Hamas och Fatah har misslyckats. 65-åriga Rasmiyya Hamad i Gaza hoppas den här gången men är inte helt övertygad.

– Jag är både optimistisk och pessimistisk på samma gång. Men hittills har vi hopp, det låter positivt, jag skulle säga att hoppet är uppe i 85-90 procent – och det är mycket, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista