Katalonien

Madrid väntas upphäva katalanskt självstyre

3:24 min

Regeringen i Madrid meddelar att den går vidare och tillämpar den artikel i grundlagen som kan leda till att man upphäver det katalanska självstyret. Beslutet kommer att formellt klubbas igenom på ett regeringssammanträde på lördag, sa regeringens talesperson Iñigo Mendez de Vigo på en presskonferens idag.

Tidigare hade regeringen fått ett brev från den katalanska regionpresidenten Carles Puigdemont, där han inte svarar på frågan om han har utropat självständigheten och manar i stället till dialog. Det är ett svar som den spanska centralregeringen underkänner.

Vår korrespondet Margareta Svensson rapporterar från Barcelona:

– Inte heller idag kom regionpresidenten Carles Puigdemont med ett tydligt svar på Madrids fråga om han har utropat självständighet eller inte. Det tolkas av centralregeringen som ett klartecken för att gå vidare med att, som den säger, återställa ordningen genom att aktivera den artikel i grundlagen som kan leda till att Katalonien förlorar sin delvisa självständighet.

Är det här en process som går att stoppa?

– Man har inlett processen med att införa den här artikeln, flera partier i Spanien stödjer det här, men artikeln har aldrig använts och hur den ska apliceras ska det beslutas om på ett extra ministermöte på lördag.

– I sitt brev i morse skrev den katalanska regionpresidenten att om den här artikeln utlöses, så kommer han i sin tur att utropa självständigheten för Katalonien. Så att spelet mellan de här båda sidorna fortsätter, och ingen vet hur det slutar, säger Margareta Svensson.

Ett tillämpande av artikel 155 i grundlagen kan dröja flera dagar, då det måste godkännas av det nationella parlamentet i Madrid.

Spanska medier uppger att det regerande PP i Spanien och största oppositionspartiet PSOE uppmanade igår kväll den katalanska regionpresidenten att utlysa nyval som lösning på konflikten.

Puigdemont, ska enligt samma medier, ha det alternativet i beräkning, men i så fall skulle han kalla till val av en konstituerande församling som skriver en ny grundlag för ett självständigt Katalonien. Det är inte en lösning som centralregeringen skulle acceptera.

Fakta: Artikel 155

Folkomröstningen om Kataloniens självständighet förbjöds av Spaniens författningsdomstol. Artikel 155 i landets grundlag ger Madrid rätt att "vidta nödvändiga åtgärder" om en region bryter mot sina konstitutionella skyldigheter eller agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen.

Dessa åtgärder skulle kunna innefatta ett upphävande av den regionala regeringen, att inordna den katalanska poliskåren Mossos d'Esquadra under det spanska inrikesdepartementet eller till och med stänga det regionala parlamentet, enligt Javier Pérez-Royo från universitetet i Sevilla.

Rajoy kan dock inte ensidigt åberopa artikel 155. Han måste först informera Carles Puigdemont om sin avsikt, och ge den katalanske ledaren möjlighet att byta linje.

Därefter behöver Rajoy vända sig till senaten, där en kommitté måste stödja hans förslag och de juridiska riktlinjer som senaten sedan ska rösta om.

Källa: Reuters

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista