Katalonien

Sanningens minut i Katalonien – igen

Regeringen i Madrid meddelar att den går vidare i tillämpningen av den artikel i grundlagen som upphäver det katalanska självstyret. Formellt tas beslutet på ett regeringssammanträde på lördag.

Före klockan 10 på torsdagen behövde Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont backa från kravet om självständighet. Annars hotade Spaniens premiärminister Mariano Rajoy med exempellösa åtgärder – att helt sonika upplösa regionens autonomi.

Puigdemont, å sin sida, hävdar att bollen ligger hos regeringen och att en tillämpning av den omtalade artikel 155 i konstitutionen kommer att tvinga honom till en formell självständighetsförklaring. '

Budskapet ingår i ett brev som Puigdemont har skrivit till den spanska PM Mariano Rajoy idag, enligt tidningen La Vanguardia. Källor i den spanska regeringen kallar beskedet för "en oacceptabel utpressning". 

Regionpresidenten ignorerade den första tidsgräns som Madrid satte till i måndags, då han i stället bjöd in till samtal, och har signalerat att han inte kommer att backa denna gång heller.

Regeringen kräver att han förklarar om han redan utropat självständighet eller inte, då hans uttalande efter folkomröstningen i regionen den 1 oktober tolkats som tvetydigt.

Om Puigdemont tydligt gör klart att han vill göra Katalonien till en egen stat är det osäkert när en sådan förklaring kan röstas igenom i det regionala parlamentet i Barcelona.

Även ett tillämpande av artikel 155 kan dröja, då det måste godkännas av det nationella parlamentet i Madrid.

Spanska medier uppger att det regerande PP i Spanien och största oppositionspartiet PSOE uppmanade igår den katalanska regionpresidenten att utlysa nyval som lösning på konflikten.

Puigdemont, ska enligt dessa medieuppgifter, ha det alternativet i beräkning, men i så fall skulle han kalla till val av en konstituerande församling som skriver en ny grundlag för ett självständigt Katalonien. Det är inte en lösning som centralregeringen skulle acceptera.

Klockan tickar och alla väntar nu på beskedet från Madrid.  

Fakta: Artikel 155

Folkomröstningen om Kataloniens självständighet förbjöds av Spaniens författningsdomstol. Artikel 155 i landets grundlag ger Madrid rätt att "vidta nödvändiga åtgärder" om en region bryter mot sina konstitutionella skyldigheter eller agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen.

Dessa åtgärder skulle kunna innefatta ett upphävande av den regionala regeringen, att inordna den katalanska poliskåren Mossos d'Esquadra under det spanska inrikesdepartementet eller till och med stänga det regionala parlamentet, enligt Javier Pérez-Royo från universitetet i Sevilla.

Rajoy kan dock inte ensidigt åberopa artikel 155. Han måste först informera Carles Puigdemont om sin avsikt, och ge den katalanske ledaren möjlighet att byta linje.

Därefter behöver Rajoy vända sig till senaten, där en kommitté måste stödja hans förslag och de juridiska riktlinjer som senaten sedan ska rösta om.

Källa: Reuters

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista