Annika Söder om Fidel Castro
1 av 2
Foto: Henrik Montgomery/TT
Man i blå skjorta och en person i militärkläder med ett svenskt märke och flagga i förgrunden.
2 av 2
Statsminister Stefan Löfven på besök hos den svenska styrkan i Irak för ett år sedan. Arkivbild. Foto: Regeringskansliet

Regeringen vill behålla Irakstyrka

"Viktigt att det finns förutsättningar på plats"
1:56 min

Regeringen kommer att föreslå en förlängning av den svenska insatsstyrkan i Irak, trots det osäkra läget. Det säger kabinettssekreterare Annika Söder, efter ett möte med alliansen och Vänsterpartiet på torsdagsmorgonen.

– Vi kommer att föreslå att vi ska vara kvar med vår utbildningsinsats, som ju bland annat är inriktad på skydd mot kemiska och biologiska vapen, något som vi är väldigt bra på, och som är väldigt efterfrågat, säger hon.

Hur ser du på säkerhetsläget för den svenska styrkan?

– För närvarande gör vi bedömningen att säkerhetsläget är gott i Erbil, och också i andra delar av Irak, och det faktum att Daesh är i princip nedkämpat gör ju snarare säkerhetsläget bättre än sämre.

I morse träffade kabinettssekretare Annika Söder och statssekreterare Jan Salestrand företrädare för allianspartierna och Vänsterpartiet för att diskutera det förändrade läget för den svenska styrkan i Irak.

Nu står kurdiska peshmergastyrkor och irakiska styrkor mot varandra – i stället för att gemensamt bekämpa IS.

Men det är inget skäl att avbryta den svenska insatsen, enligt regeringens bedömning.

– För närvarande bedömer vi att det inte kommer att bli mera militära medel i den politiska konflikten som finns mellan Erbil och Bagdad, men vi anpassar ju oss hela tiden efter verkligheten och det är därför vi har haft resonemang med riksdagen om hur vi ska hantera det, säger Annika Söder.

Nästa vecka väntas regeringen lägga fram en proposition om en förlängning av den svenska insatsstyrkan, som består av ungefär 70 personer.

Det här förslaget ser ut att få stöd i riksdagen. "Så länge vi gör nytta och klarar rimliga risker för svensk personal är min utgångspunkt att vi ska vara kvar", skriver försvarsutskottets ordförande - Liberalernas Allan Widman - i en kommentar till Ekot.

För Moderaterna är det viktigt att Sverige är med och bidrar i kampen mot terrorismen, säger partiets utrikespolitiska talesperson Karin Enström.

– Samtidigt är det viktigt att det finns förutsättningar på plats att kunna lösa den här uppgiften, att säkerheten för våra soldater inte är hotad, att vi inte ska behöva riskera en situation där vi väljer sida, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".