Kommunernas lån ökar till rekordhöjder

Kommunerna ökar sina lån LÅNG
2:33 min

Kommunerna lånar mer pengar än någonsin tidigare det spår Kommuninvest i en ny rapport. I år uppskattas lånen uppnå över 600 miljarder kronor.

Kommunernas lånar till att bland annat bygga nya skolor, bostäder, äldreboenden och ny infrastruktur, säger chefsekonom Annika Wallenskog vid Sveriges kommuners och Landsting, SKL.

– Det är ett resultat av att man har så stora investeringsbehov just nu. Det är trots det väldigt starka resultatet år 2016 så var man tvingad att öka lånen ännu mer, säger Annika Wallenskog vid SKL.

Hur ser utvecklingen ut?

– Vi ser att lånen kommer att fortsätta att öka och det är kopplat till de stora investeringsbehoven. Så vid utgången av 2017 så räknar vi med att de kommer att vara över 600 miljarder, säger chefsekonom Annika Wallenskog vid Sveriges kommuners och Landsting, SKL.

Kommunerna har sammantaget ökat sina lån de senaste sju åren med runt 200 miljarder. I år kommer lånen uppgå till över 600 miljarder. Tidningen Dagens Samhälle som har tagit del av Kommuninvests nya rapport visar på att lånen kommer att öka ytterligare de kommande åren. 

Kommunernas skattefinansierade verksamhet är i regel lågt skuldsatt - men också den verksamheten kommer kommuner komma att låna till mer framöver spår Kommuninvest.

I dag är räntekostnaderna för lån låga för kommunerna men räntorna kan komma att stiga och då kan högt belånande kommunerna få ekonomiska utmaningar säger chefsekonom Annika Wallenskog vid Sveriges kommuners och Landsting, SKL.

– Om räntan skulle gå upp till så mycket som till 5 procent, vilket inte är i ett historiskt perspektiv inte är så mycket. Så skulle det innebära räntekostnader på kanske 30 miljarder, och det är klart att det är ju otroligt mycket pengar, säger Annika Wallenskog vid SKL. 

Helsingborg stad planerar att låna 1.5 miljard under kommande år, och stadens ekonomidirektör Ulf Krabisch är väl medveten om de framtida utmaningarna.

– Risken i kommunsektorn är att en allt större del av kommunsektorn finansiering går åt att betala kapitalkostnader och ränta. Och gör man det så blir det mindre pengar till annat, säger Ulf Krabisch ekonomidirektör i Helsingborg stad.

I Södertälje kommun som de senaste åren ökat sitt invånarantal med 15.000 per år är man väl medveten om att en ökad ränta kommer att påverka kommunens ekonomi, säger Boel Godner, socialdemokrat och kommunstyrelses ordförande.

– Vi växer så att det knakar. Så det är klart att vi också behöver investera i skolor, äldreboenden och det kostar oss pengar. Blir det en kraftig räntehöjning som kommer hastigt då kommer alla kommuner att drabbas med att betala ökade räntor och därmed kan också skulden behöva öka, i det fallet, Boel Godner, socialdemokrat och kommunstyrelses ordförande i Södertälje.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".