Mobil, ledig, mobiltelefon
Foto: Kallestad, Gorm

Varannan svensk jobbmejlar på semestern

1:22 min

Enligt en ny undersökning fortsätter hälften av svenskarna att kolla jobbmejlen även när de är lediga.

– Vi ser att ungefär hälften fortsätter att kolla sin e-post även när de har semester. Risken är att gräsen mellan arbete och semester håller på att suddas ut, antingen att man själv vill eller av sin arbetsplats förväntas vara tillgänglig jämt, säger Måns Jonasson.

Över hälften av de som svarat i undersökningen säger att de fortsätter att kolla e-posten även på semestern. Män gör det i större utsträckning än kvinnor och det är som vanligast i åldersgruppen 36-45 år. 

Fackförbundet Unionen har också sett det här fenomenet. Enligt Henrik Ehrenberg som är samhällspolitisk chef på Unionen beror det dels på att arbetsgivare inte är tilräckligt tydliga med vad som gäller under fritiden. Men förväntan om tillgänglighet jämt skapas också från ett annat håll. 

– Många av våra medlemmar säger att det finns förväntningar av kunder och andra kollegor att man ska svara på mejl fast man är ledig, säger Henrik Ehrenberg.

I till exempel Frankrike har det införts en lag som ska göra det lättare för anställda att inte vara tillgängliga via e-post eller telefon utanför arbetstid. Den lösningen tror inte Henrik Ehrenberg på, utan uppmanar alla arbetsplatser att ta tag i frågan.

– Många arbetsplatser behöver samtala om förväntningarna om tillgänglighet och ännu hellre sätta ner det på papper. Så att det skapar tydlighet i förväntningarna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista