pengar och bostäder.
Nya aktörer räknar med att kunna erbjuda en lägre bolåneränta än storbankerna. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Anders Wiklund/TT.

Ny konkurrens om bolånekunderna

2:02 min

De fyra svenska storbankerna dominerar bolånemarknaden med nära 80 procent utlåningen. Men nu utmanas storbankerna av nya aktörer.

Hör mer i Ekonomiekot Extra

– För en genomsnittlig bolånekund kommer vi ha klart lägre räntor än vad storbankerna ger, säger Carl Johan Nordquist, vd på Hypoteket.

– Vi har en situation idag där storbankerna tjänar med än de gjort på decennier, samtidigt är kundnöjdheten låg. Det finns ett tillfälle i dag att utmana bankerna, skapa bättre bolån och pressa räntorna

Vilken bolåneräntan blir, och hur stor del av bostadens värde som kunderna får låna, vill Carl Johan Nordquist inte avslöja, men före årsskiftet kommer det Schibstedtägda startupbolaget att dra igång. 

Även internetbanken Avanza, som i dag har en liten bolåneverksamhet till kunder med stort sparande på konto i banken, utökar sina bolån innan året är slut.

– Det finns en större efterfrågan än vad vi mäktar med och det är därför vi ska bredda och förstora vår bolånesatsning, säger Johan Prom, vd för Avanza.

Att både Avanza och Hypoteket räknar med att kunna erbjuda en lägre bolåneränta än storbankerna beror enligt dem själva på flera saker.

De administrativa kostnaderna blir lägre utan bankkontor och med ny teknik. Låneprocessen förenklas, det finns bara en ränta och ingen förhandling.

Finansieringen sker också på ett helt nytt sätt. Exakt hur vill  Avanza inte säga än, men Hypoteket låter pensions- och försäkringsbolag investera i en bolånefond. 

– Vi satsar ju på att ha ett väldigt attraktivt pris här, det innebär att vi aldrig kommer ha så höga marginaler. Det betyder att vi måste rikta oss till de breda massorna, säger Carl-Johan Nordquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista