Lömsk flugsvamp, bild från giftinformationscentralen
Foto: Giftinformationscentralen

Svamplarm i Danmark: Två barn döda

0:19 min

Två barn har avlidit och ytterligare två barn och sju vuxna ur samma familj vårdas på Rigshospitalet i Köpenhamn efter misstankar om att de har fått i sig giftig svamp.

– Vi har precis fått besked om dödsfallet och vi kan inte säga något närmare om de övrigas tillstånd, säger Søren Ravn-Niels, biträdande polisbefäl, vid en pressträff hos Sydsjælland- och Lolland-Falsters polis.

Det är en kongolesisk familj på totalt tolv personer som bor i Haslev på Sydsjælland som drabbats. De två barnen avled efter att de kommit in till sjukhuset. Det finns ingen misstanke om brott enligt polisen, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Polisen i Sydsjälland och Lolland-Falster larmades om händelsen klockan 10.45. Ambulanser skickades till Haslev där flera sjukdomsfall konstaterades. De drabbade personerna i familjen fördes till flera olika sjukhus, enligt polisen.

– Jag kan säga så mycket som att det är allvarligt, säger Benny Kristensen, direktör vid Region Själland till Danmarks Radio.

Personerna som insjuknat ingår i samma familj, uppger polisen på Twitter. Familjen bor på en flyktingförläggning i Haslev, enligt danska medier.

Giftlinjen på Bispebjerg Hospital uppger till Danmarks Radio att barnen visar symptom på att ha ätit lömsk flugsvamp eller vit flugsvamp. Några barn visar även tecken på leverskador, berättar överläkaren Niels Ebbehøj för DR.

En hel lömsk flugsvamp utgör en dödlig dos för en vuxen och barn är ännu känsligare, förklarar överläkaren.

– En bit kan räcka för att man ska få symptom. Det första tecknet är kräkningar och diarré. Därefter kan man genom mätningar se om det finns tecken på leverskador, säger Niels Ebbehøj till DR.

Det är inte ovanligt att vit flugsvamp förväxlas med champinjoner, inte sällan av personer som kommer från länder utanför Norden.

Fakta: Giftsvampar

Vit flugsvamp och lömsk flugsvamp är de giftsvampar som oftast förväxlas med matsvampar i Norden.

Giftet skadar levern och risken för allvarlig leverskada är stor. Symptom: Tunna diaréer, illamående och kräkningar. Förgiftningen kan leda till döden.

Allvarliga förgiftningar inträffar främst när svamp intagits som måltid. Sedan 1950 har 17 dödsfall inträffat i Sverige på grund av svampförgiftning, enligt siffror från Giftinformationscentralen. Det senaste dödsfallet i Sverige skedde 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista