Ett klassrum med äldre personer
Foto: Maja Lagercrantz / Sveriges Radio

Färre äldre står utanför det digitala samhället

1:34 min

En majoritet av svenskarna över 76 år börjat använda internet.

Undersökningen Svenskarna och internet visar att det är fler äldre än någonsin som är ute på nätet.

– Jag går ut på sociala medier som Facebook och Instagram, säger Marie Gustavsson i Järfälla, en senior som nyligen har lärt sig att surfa med mobilen.

Vad tycker du om att komma in i den där världen? 

– Jag tycker det är intressant, och sen kan man ju mejla, man får meddelanden på Iphone, jag tycker det är jättebra.

Har det berikat ditt liv?

– Berikat vet jag inte men man måste ju hänga med i det här nya, för om man inte hänger med, då vet man ju ingenting.

Marie Gustafsson är på IT-träff i Järfälla där ett trettiotal seniorer träffas varje vecka för att lära sig att hantera datorer, internet och mobiltelefoner.

Just Facebook är det populäraste nätverket bland de äldre och att skicka e-post är också en av de vanligaste sysslorna. Att betala räkningar och göra andra bankärenden är också vanligt bland seniorerna som finns på nätet.

På andra områden ligger dock seniorerna efter de yngre. Till exempel har att titta på film och video på nätet inte fått samma fäste. Det är visserligen omkring hälften som gör det då och då, men de som gör det dagligen är nästan försvinnande få.

Undersökningen som görs varje år visar att det är färre och färre äldre som står utanför det digitala samhället.

Det är delvis en naturlig utveckling då de som nyligen gått i pension har varit med när internet blev vardag, både hemma och i arbetslivet.

Bo Ohlsson är ordförande i Seniornet Järfälla som anordnade träffen. Han har undervisat äldre på ideell basis i 17 år och han har märkt av en förändring.

– Då när jag började var det många som inte ens hade datorer men idag har alla datorer och försöker följa med så gott det går, säger Bo Ohlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista