Björn, jaktbrott
Bild på dödad björn, bevismaterial i Jaktbrottshärvan vid Luleå tingsrätt. Foto: Polisens förundersökning

Åklagaren vill se långa fängelsestraff i jakthärvan

1:27 min

Det största jaktbrottsmålet i Sverige avslutades i Luleå tingsrätt i dag. Åklagaren yrkade på långa fängelsestraff för fyra av de fem åtalade männen.

– Det är ju otroligt svårutredda brott som äger rum långt ut i skogen utan vittnen i regel, men det ger väl en signal om att det är inte riktigt laglöst land utan plötsligt så kommer statsmakten, säger miljöåklagaren Åse Schoultz

I sin slutplädering lutade sig åklagaren framförallt mot avlyssnade telefonsamtal mellan de misstänkta och bilder och filmklipp från mobiltelefoner hos några av männen. Där syntes fångade, stressade och även döda rovdjur. Bland annat fanns ett filmklipp på ett lodjur som hänger högt upp i en tall med en snara runt halsen.

Enligt åklagaren har fyra björnar, tre lodjur och en järv dödats illegalt. De misstänkta männen – som alla nekar till de grova jaktbrotten – har gett en del förklaringar kring vapenbrotten och jakthäleriet som de också står åtalade för, men har varit fåordiga kring de avlyssnade telefonsamtalen och på frågor om bilderna i deras telefoner.

Vi vet inte ens hur de här djuren har dött.

Jonas Westerlund som försvarar mannen som misstänks ha dödat sex av rovdjuren och som nu riskerar fem års fängelse, tycker det finns stora luckor i åklagarens resonemang:

– En delfråga är hur bilderna hamnat i mobilen. Om de är tagna med den eller inte. Sen det dessutom så att det är inget som säger att den som har fotograferat djuren också har dödat djuren. Vi vet inte ens hur de här djuren har dött, var det har skett och framförallt så vet vi i så fall inte vem som har dödat djuren, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista