Lång väg kvar för brittiskt EU-utträde

1:45 min

Theresa May vill att EU snabbar på förhandlingarna om ett brittiskt EU-utträde. Men flera länder kräver att Storbritannien ska betala ett högt pris för att lämna unionen.

Storbritanniens premiärminister Theresa May – som var först på plats i Bryssel – väntas i kväll vädja till EU:s ledare att skynda på förhandlingarna.

– Jag vill se en ambitiös plan för de kommande veckorna. Vi borde snarast kunna nå en överenskommelse om EU-medborgarnas rättigheter i Storbritannien efter Brexit, säger Theresa May.

May anser att Storbritannien har visat kompromissvilja och att stora framsteg gjorts. Men den stora stötestenen är fortfarande pengarna, hur mycket britterna ska betala för utträdet. Storbritannien har lovat att betala EU-avgift under en övergångsperiod på två år, totalt 20 miljarder euro.

Alldeles för lite, anser EU:s ledare – däribland vår egen statsminister Stefan Löfven:

– Vi måste ha mer, inte minst på finansieringen. Det som är Storbritanniens skuld till EU, det Storbritannien ska betala, den frågan måste vara mycket tydligare, och då kan man inte kliva över i fas två.

Vad säger du om finansieringen, 20 miljarder euro jämfört med de 60-100 miljarder euro som EU har krävt?

– Det är precis där problemet sitter, det räcker inte. Vi måste ha en mycket bättre slutuppgörelse, säger Stefan Löfven.

Trots pengatvisten väntas EU:s ledare ändå säga – som en gest gentemot Theresa May – att de redan nu ska förbereda fas två av förhandlingarna. Där ska riktlinjerna för ett nytt handelsavtal med Storbritannien tas fram.

Tyskland och Frankrike har efterlyst en hårdare linje, men Frankrikes president Emanuelle Macron ställde sig i dag bakom EU:s gemensamma hållning:

– EU:s budskap är tydligt. Vi står alla bakom vår chefsförhandlare Michel Barnier, sa Macron.

Enligt Michel Barnier så är det nu upp till britterna att börja leverera i förhandlingarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista