Partiledaren Winston Peters.
Partiledaren Winston Peters. Foto: Mark Mitchell

Populister tar plats i Nya Zeelands regering

1:27 min

En månad efter valet står det klart att det blir ett regeringsskifte i Nya Zeeland. Det kontroversiella partiet Nya Zeeland Först tar plats i regeringen.

– Valet stod mellan status quo eller ett förändrat Nya Zeeland. Vi vill ha förändring och därför blev det Labour, säger Winston Peters, partiledare för Nya Zeeland Först.

Inget parti fick egen majoritet vid valet och som vågmästere har Nya Zeeland Först förhandlat med socialdemokratiska Labour och de borgerliga Nationalisterna. Efter en hård förhandlingsrunda valde man att bilda regering med Labour och De Gröna.

Populisten Winston Peters, som har erbjudits vice premiärministerposten, har upprepade gånger sagt att det måste bli slut på massinvandringen i Nya Zeeland. Landet tog ifjol emot 70 000 invandrare.

Även Labour säger sig vilja minska invandringen och möjligheten för utlänningar att äga fastigheter. Båda partierna vill också förändra penningpolitiken, något som direkt fick den Nya Zeeländska dollarn att sjunka.

Marknaden befarar en mer protektionistisk politik framöver och ett slut på den inflationsbekämpande ekonomiska politiken som Nya Zeeland var först med i världen att införa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista