Svenska soldater.
Svenska soldater under försvarsövningen Aurora. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kurder välkomnar fortsatt svensk insats

1:14 min

Beskedet idag att regeringen vill behålla den svenska insatsstyrkan i irakiska Kurdistan, välkomnas av Kurdiska Riksförbundet i Sverige.

Det finns idag ungefär 70 svenska soldater på plats i Erbil i norra Irak, för att utbilda kurdiska peshmergasoldater i kriget mot terrorsekten IS.

Men efter den senaste händelseutvecklingen i Irak, där den irakiska armén och kurdiska styrkor nu plötsligt står mot varandra, så har läget komplicerats för den svenska insatsen.

När regeringen inom kort kommer att lägga fram en proposition till riksdagen så kommer den ändå föreslå en förlängning av insatsen, det beskedet lämnades idag, och förslaget verkar också få stöd av oppositionen.

För Keya Izol på Kurdiska Riksförbundet så handlar den svenska insatsen om mer än bara kampen mot IS:

– Vi tycker att det är jätteviktigt. Vi tycker att Sverige ska bidra med sina kunskaper, så att Kurdistan kan bevara sin nuvarande status och ställning, säger han och fortsätter:

– Det är inte bara för en enstaka händelse som de är där för att hjälpa, för att sedan avsluta. Vi hoppas att det här ska fortsätta. För faran finns hela tiden överhängande för Kurdistan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista