Ebba Busch Thor, partiledare Kristdemokraterna. och Tomas Ramberg
Valet av Ebba Busch Thor till partiledare var i sig ett uttryck för partiets högerkurs, enligt Ramberg. Foto: Janerik Henriksson/TT och Micke Grönberg/Sveriges Radio.

Analys: KD hittade inte fram till folket

3:02 min

I åtta år har Kristdemokraterna kämpat för att skaffa sig en ny och folkligare roll i svensk politik.

Men hittills har försöket bara resulterat i att partiet fortsatt att tappa väljarstöd, konstaterar Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Redan 2009 försökte dåvarande partiledaren Göran Hägglund bryta ny mark för Kristdemokraterna. I en uppmärksammad debattartikel målade han upp en konflikt mellan den "radikala eliten" och "verklighetens folk".

Hägglund såg "en växande klyfta mellan folk och etablissemang" och anklagade "kulturvänstern" för att se "vanliga Svenssons och deras liv som det självklara objektet för hån och misstänksamhet." I sina tal vände sig KD-ledaren till "vanliga strävsamma människor".

Man var tydlig med att borgerlig kannibalism var mer realistiskt än att försöka vinna själar från andra sidan blockgränsen.

2009 var detta ovana tongångar i svensk politik, de påminde mer om högerpopulism och än om den liberalt präglade politik Kristdemokraterna var med och förde i alliansregeringen. De var ett medvetet försök att bredda det krisdrabbade partiet och göra de till ett folkligt konservativt alternativ i svensk politik.

I valutvärderingarna efter 2010 års riksdagsval var partistrategerna öppna med att de siktade på att dra till sig högersinnade väljare som hittills röstat på Moderaterna. Väljare som tyckte att Reinfeldt var alltför liberal och mittenorienterad. Man var tydlig med att borgerlig kannibalism var mer realistiskt än att försöka vinna själar från andra sidan blockgränsen.

Valet av Ebba Busch Thor till partiledare var i sig ett uttryck för högerkursen.

Men det var fler som hade lagt märke till den där tomma platsen till höger om Moderaterna. Framför allt Sverigedemokraterna som framgångsrikt mutade in den och erövrade flera hundratusen moderatväljare i valet 2014. Medan Kristdemokraterna backade ytterligare till dagens 4,6 procent.

Ändå har partiet fortsatt på den inslagna vägen. Kristdemokraterna var först med att försöka anpassa sin flyktingpolitik i restriktiv riktning efter SD:s framgångar i valet 2014. Valet av Ebba Busch Thor till partiledare var i sig ett uttryck för högerkursen och hon lade till en början stor tonvikt vid lag, ordning och hårdare tag. Mot fonden av en väldig svensk fana talade hon i Almedalen 2016 om "svenska värderingar".

Ebba Busch Thor hade i flera år kritiserat sin företrädare för usla opinionssiffror men har sen själv lyckats sänka dem ytterligare.

Det var också Kristdemokraterna som med buller och brak krossade den i högerkretsar så illa sedda decemberöverenskommelsen. Ungdomspolitikern Sara Skyttedals champagnekork satte bilden av den politiska triumf den DÖ-kritiska opinionen kände när beslutet togs.

Men det hjälpte inte. Varken partiledarbytet eller försöken att sätta bilden av partiet som ett konservativt anti-elitparti har hejdat den opinionsmässiga utförslöpan. Ebba Busch Thor hade i flera år kritiserat sin företrädare för usla opinionssiffror men har sen själv lyckats sänka dem ytterligare.

De senaste två valen har partiet räddats av taktikröstande Moderater.

Så sen ett tag tillbaka försöker partiet rädda sig tillbaka till klassiska kristdemokratiska kärnvärderingar. Äldrefrågor som att sänka pensionärernas skatt och en rad förslag som partiet hoppas ska göra vården bättre dominerar både partiets budgetförslag och förhandlingarna under helgens riksting.

Återstår att se om detta kan räcka för att dra till sig de runt 50 000 väljare som partiet behöver öka för att klara 4-procentsspärren till riksdagen i nästa års val. De senaste två valen har partiet räddats av taktikröstande Moderater men risken är att de har fullt upp med att hjälpa sitt eget parti den här gången.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista