E-hälsomyndigheten säljer sekretessbelagd statistik

1:44 min

E-hälsomyndigheten sekretessbelägger statistik om läkemedelsförsäljning för allmänheten. Men företag som betalar får tillgång till uppgifterna, visar en granskning av tidningen Dagens medicin.

Så får myndigheten inte göra menar Mikael Hoffmann som är chef för stiftelsen NePI, Nätverk för läkemedelsepidemiologi, ett nätverk som Riksdagen har inrättat.

– Det upprörande är att e-hälsomyndigheten hemlighåller information till skattebetalarna men sedan säljer den till företag som betalar. Det får jag inte ihop, säger han.

Det är tidningen Dagens Medicin som försökt få ut statistik över apotekens läkemedelsförsäljning men fått nobben av E-hälsomyndigheten som för statistiken. Det har handlat om vilka tio läkemedel som sålde mest under fjolåret och vad försäljningssumman var.

Samtidigt säljer myndigheten samma statistik till företag som betalar, som sedan lägger ut det på sin hemsida.

Mikael Hoffmann menar att myndigheten agerar tanklöst.

– Jag tror att myndigheten inte har tänkt igenom konsekvenserna. Som skattebetalare har du ju rätt att få veta hur vården använder skattemedel, till exempel när det gäller läkemedelsinköp.

E-hälsomyndigheten meddelar att man nyligen skärpt sekretessreglerna. Men bara för allmänheten, inte för företag som betalar. Men nu backar myndigheten.

– Nej så här ska det inte vara. Vi ska se över alla de här avtalen, säger Lars Kämpe som är pressansvarig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista