Sjuksköterskan Sahar Said Hassan med sonen Ahmed Khalid och maken Mohamed Said lyckades fly från inbördeskriget i Jemen som FN utnämnts den värsta humanitära katastrofen just  nu. De är nu i ett flyktingläger i Djibouti.
1 av 2
Sjuksköterskan Sahar Said Hassan med sonen Ahmed Khalid och maken Mohamed Said lyckades fly från inbördeskriget i Jemen som FN säger är den värsta humanitära katastrofen just nu. Foto: Johan Bergendorff /SR.
En sjuksköterska från Läkare utan gränser ger vård till barn i Jemen.
2 av 2
Tiotusentals läkare och sköterskor i inbördeskrigets Jemen har inte fått lön på mer än ett år. Här på sjukhuset i Abs har dock Läkare utan gränser gått in och betalar de vårdanställda för att de ska kunna fortsätta rädda livet på sina landsmän. Foto: Läkare utan gränser.

Över 4 miljoner barn och gravida i Jemen är svårt undernärda

"Jag såg så många döda och grät varje kväll"
2:07 min

Inbördeskriget i Jemen har lett till den värsta humanitära katastrofen just nu, enligt FN. 75 procent av befolkningen är beroende av nödhjälp och tiotusentals sjukvårdsanställda har gått utan lön i mer än ett år. Vår globala hälsokorrespondent Johan Bergendorff har träffat jemenitiska flyktingar som lyckats ta sig till Djibouti.

WHO varnar för utbrott av polio och malaria och ännu högre dödstal framöver om inte mer hjälp når fram eller konflikten upphör. 

– Jag såg så många döda och tog hand om krigsskadade som förlorat armar och ben eller krossat huvudet, berättar sjuksköterskan Sahar Said Hassan från staden Taiz i Jemen.

– Varje kväll grät jag. Till slut kunde jag inte jobba kvar på sjukhuset fortsätter Sahar Said Hassan.

– Det var för farligt och jag hade inte råd att jobba gratis månad efter månad. Vi hade inte mat för dagen.

För fyra dagar sedan lyckades hon ta sig med sin man och lille son till flyktinglägret Markazi i grannlandet Djibouti på andra sidan Adenviken.

Kvar i Jemen finns miljontals internflyktingar. Fyra och en halv miljon barn och gravida är nu svårt undernärda.

– Jag har träffat familjer där ett barn är undernärt, men föräldrarna har inte råd att ta sig till sjukhus utan sparar pengarna för att ge mat åt sina andra fem barn, berättar varnar Unicefs talesperson Rajat Madhok från Jemen.

Flera FN-organ och hjälporganisationer har försökt ta över delar av den kollapsade vården i Jemen under det två och ett halvt år långa inbördeskriget mellan Houthi-rebeller och den saudiledda koalitionen som stödjer regeringstrupperna.

Världshälsoorganisationen planerar nu att vaccinera mer än fem miljoner barn mot polio med start nästa vecka och även att sprida malariatabletter för att undvika fler stora dödliga epidemier än det nu pågående rekordstora kolerautbrottet.

Hittills har bara drygt 40 procent av pengarna till årets FN-katastroffonder för Jemen fyllts på.

– Framtidsscenariot att det inte kommer in mer hjälp snart till Jemen eller blir eldupphör är mycket skrämmande och lidandet blir enormt, varnar WHO:s katastrofrådgivare Ahmed Zouiten.

– Jag hoppas att det blir fred snart i Jemen, och att sjukhusen kan få mediciner till alla sjuka, säger sjuksköterskan Sahar Said Hassan som precis lyckats fly från kriget med sin familj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".