Tysklands förbundskansler Angela Merkel på EU-toppmöte i Bryssel 20/10 2017
En av EU:s högsta informella makthavare, Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto: Emmanuel Dunand/TT.

EU: Ny asylpolitik senast till midsommar

1:58 min

EU-ländernas stats- och regeringschefer har på toppmötet i Bryssel enats om att de senast till midsommar ska ha kommit överens om en gemensam asylpolitik, och då alltså ha löst frågan om hur migranter och flyktingar kan fördelas solidariskt över Europa.

Det tidigare så kallade Dublinsystemet, där asylansökan behandlas i det land dit migranten först kommit, fungerar inte med Italien och Grekland som står i frontlinjen för de nyanlända.

EU:s ordförande Donald Tusk förklarade på presskonferensen hur tidtabellen ser ut.

– Vi har beslutat att ta upp arbetet med att förändra Dublinreglerna i december, i hopp om att nå en uppgörelse under första halvan av 2018, säger Donald Tusk.

Polen vill inte ta emot några asylsökande och har varit motspänstigt här på toppmötet, medan Tyskland, Frankrike och Sverige vill se resultat och därför drivit på att det nu sätts en tidsgräns för förhandlingarna.

– Så här kan vi hålla på år efter år efter år och det går inte. Vi måste hitta en kompromiss helt enkelt. Hellre än att inte ha en tidtabell så sa vi att första halvåret 2018 är vad vi ska sträva efter, sade statsminister Stefan Löfven i går kväll och han menade att även Sverige måste vara öppet för att kompromissa.

Europaparlamentet antog i går förmiddag med stor majoritet ett förslag om obligatoriska kvoter för att fördela asylsökande över Europa, men EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk säger till den polska nyhetsbyrån Pap att kvoter inte har någon framtid.

Hur en kompromiss kan se ut är oklart. EU-länderna står långt ifrån varandra, men en tidtabell innebär möjligen ett steg framåt.

Statsminister Stefan Löfven vill tills vidare undvika att en ny asylpolitik och någon fördelningsmodell antas utan att alla länder är ense och med bara ett majoritetsbeslut.

Toppmötet gav också sitt stöd till Italiens samarbete med Libyen för att stoppa migranterna över Medelhavet, men EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker konstaterade i går kväll att det saknas pengar för att vara på plats i norra Afrika och ge stöd.

– Vi närmar oss gränsen, sa Juncker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista