Miljardären Andrej Babis möter väljare i Tjeckiens huvudstad Prag.
Miljardären Andrej Babis lovar att styra Tjeckien som ett familjeföretag. Hans parti ANO väntas vinna valet. Foto: Petr David Josek/TT.

Skandalomsusade miljardären Andrej Babis kan bli premiärminister i Tjeckien

1:53 min

I det tjeckiska parlamentsvalet som inleds i dag, tros den skandalomsusade miljardären Andrej Babis vinna med sitt populistiska parti ANO. Främlingsfientlighet har varit ett dominerande tema i valrörelsen, trots att Tjeckien bara tagit emot några enstaka flyktingar.

Babis beskrivs som en blandning mellan Silvio Berlusconi och Donald Trump, men vänder sig mot jämförelsen med den amerikanske presidenten.

– Trump har gått i konkurs, det har aldrig jag, kontrar den tjeckiske företagsmogulen när han får frågor om eventuella likheter.

Babis parti ANO, som dels betyder ja och dels är en förkortning för "Missnöjda medborgares aktion", är enligt Babis en motvikt till etablissemanget.

Han hävdar att partiet går i fronten för kampen mot den utbredda korruptionen, trots att han själv anklagas för skattefiffel och bedrägeri med EU-bidrag.

I våras tvingades Andrej Babis lämna finansministerposten i den sittande koalitionsregeringen med socialdemokrater och kristdemokrater.

Men hans popularitet har inte tagit skada. Tvärtom ser han ut att bli landets näste premiärminister och ersätta socialdemokraten Bohuslav Sobotka.

I opinionsmätningar får Babis parti drygt 30 procents stöd, medan övriga partier ligger kring 10 procent. Håller siffrornat i sig i blir valet ett dramatiskt ras för socialdemokraterna.

Babis lovar att styra landet som ett effektivt familjeföretag. Däremot råder oklarhet om hur han själv, efter socialistregimens upplösning, kom över sitt företagsimperium Agrofert. Han blev då Tjeckiens näst rikaste man, värderad till motsvarande drygt 30 miljarder kronor.

Anti-EU-stämningar, främlingsfientlighet, och framför allt motstånd mot muslimer, har präglat tongångarna under valrörelsen i Tjeckien, där stödet för EU är bland det lägsta i unionen.

Trots en stark ekonomisk utveckling, som visserligen fördelar sig ojämnt över landet, och med den lägsta arbetslösheten i EU, och en tillväxt på drygt tre procent, är det oro och rädsla som ANO och flera andra partier exploaterar för att vinna röster i valet som pågår i dag och i morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista