Försvunnen man påverkar valet i Argentina

2:01 min

I Argentina hölls igår en manifestation till stöd för den unge man som försvann för snart tre månader sedan, och som nu tros ha hittats död. Ögonvittnen såg hur mannen fördes bort av polis i samband med en demonstration i södra delen av landet. På söndag hålls det kongressval i Argentina och fallet påverkar nu valkampanjen.

– Oavsett om det är Santiago de hittat eller inte, så står en sak klart: Regeringen har ända sedan han försvann försökt att mörka vad som egentligen hände, sa Nicolás del Caño, kongresskandidat för Frente de Izquierda till argentinsk TV.

Han var en av flera vänsterpolitiker som igår samlades på Plaza de Mayo i Buenos Aires i en stödmanifestation för Santiago Maldonado, som varit försvunnen sedan den 1 augusti i år.

Ögonvittnen hävdar att han fördes bort av polis i samband med en demonstration i södra Argentina, där delar av ursprungsbefolkningen Mapuche kämpar för landrättigheter.

Regeringen ställde sig tidigt på polisens sida och har sedan dess fått hård kritik av de anhöriga och en rad människorättsorganisationer.

Fallet har blivit en huvudfråga inför kongressvalet som hålls nu på söndag, och familjen misstänker att kroppen som hittades i floden Chubut i tisdags planterats där av myndigheter som vill undkomma ansvar. Tidigare sökningar på samma plats har inte gett resultat.

Santiago Maldonados familj har hittills inte velat bekräfta att det verkligen är Santiago som hittats i floden, eftersom de fortfarande inte identifierat kroppen. De har bett om att få bli lämnade ifred tills vidare.

Högerregeringen har kritiserat oppositionens beslut att trots det kalla till en stödmanifestation. De anklagar vänstern för att politisera fallet inför valet. Oppositionen menar tvärtom att försvinnandet redan är en politisk fråga - dels på grund av att säkerhetsministern flera gånger försvarat polisens agerande, och dels på grund av Argentinas traumatiska historia. 30 000 människor försvann under militärdiktaturen.