Ericssonflaggor och Börje Ekholm, vd för Ericsson.
1 av 2
Börje Ekholm, vd för Ericsson. Foto: Pontus Lundahl/TT, Henrik Montgomery/TT
Börje Ekholm, vd för Ericsson intervjuas av Anders Jelmin.
2 av 2
Börje Ekholm, vd för Ericsson intervjuas av Anders Jelmin. Foto: Håkan Sjöquist/Sveriges Radio.

Ny miljardförlust för Ericsson

"Marginalen över marknadens förväntan"
1:47 min

Telekomföretaget Ericsson rapporterade ännu en miljardförlust i dag. Ericsson möter en vikande marknad och har samtidigt tuff konkurrens, bland annat från kinesiska konkurrenter.

Trots förlusten steg Ericssons aktie på rapporten. Telekomanalytikern Daniel Djurberg på Handelsbanken förklarar det så här: 

– Den underliggande marginalen som man har i Networks som når upp till ungefär 11 procent, vilket är rejält över marknadens förväntan. 

Ericsson är ett företag som är inne i en förlusttrend med vikande försäljning och sparpaket. Det kostar pengar att spara och göra sig av med anställda. Rensat för bland annat sådana engångsposter kan Ericsson visa att marginalen för nätverksdelen förbättras, det var oväntat och därför stiger aktien, enligt Daniel Djurberg. 

Ericsson går med förlust för femte kvartalet i rad. Den här gången är minusresultatet 5,1 miljarder jämfört med 256 miljoner under samma period förra året, och det är värre än förväntat. 

– Det är en tuff rapport vi lägger, det är en svår marknad där ute. Vi är inte nöjda med resultatet. Samtidigt så ser vi också begynnande tecken på att vår fokuserade strategi börjar bita. Så tittar man på underliggande resultat är det så att vi når break-even och vi börjar se resultat i form av att vi faktiskt drar ner på kostnader, säger Ericssons vd Börje Ekholm. 

Ericsson har sparprogram igång och de årliga kostnaderna ska minska med 10 miljarder vid mitten av nästa år. Inga nya besparingar presenterades i samband med kvartalsrapporten. 

Under det tredje kvartalet har Ericsson blivit 3000 färre anställda globalt och är nu 106 000 varav 14 000 i Sverige. Det har rapporterats att en stor personalminskning är på gång, men det är inget Börje Ekholm bekräftar. 

– Det är ju mycket uppgifter som det spekuleras om, och vi har faktiskt inte själva kommunicerat något om antalet anställda. Skälet till det är helt enkelt att vi måste jobba med genomförandet land för land och enhet för enhet, säger han. 

Finns det planer på en nyemission? 

– Nej, vi har en finansiell situation som gör att vi kan hantera den omställning bolaget behöver gå igenom, säger Börje Ekholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".