Martin Lundstedt vd volvo AB
Martin Lundstedt, vd AB Volvo Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Rekordvinst för AB Volvo tredje kvartalet

1:19 min

Vinsten för AB Volvo blev 7 miljarder kronor, den högsta hittills för koncernens tredje kvartal. Vilket fick aktien att stiga på börsen.

Årets vinst är väsentligt högre än förra årets, då den var drygt 4 miljarder kronor. Orderingången är också upp kraftigt, plus 30 procent för lastbilarna och 45 procent för anläggningsmaskiner. Det antyder också att det ser bra ut för Volvo framöver.

– Tittar vi på guidningen för nästa år, så bedömer vi att Europa kommer fortsätta på en hög nivå, vi ser inom lastbilsverksamheten att Nordamerika kommer förstärkas och Asien kommer fortsätta på en god nivå, så konjunkturmässigt ser det gott ut. Det säger AB Volvos vd Martin Lundstedt.

Jämfört med för ett år sen har Volvo 3000 fler anställda, en ökning med ungefär 3 procent, och antalet anställda kan komma att fortsätta öka.

Under det andra kvartalet så fanns det problem med flaskhalsar i produktionen, det vill säga, AB Volvo kunde inte producera så mycket som man ville, men där har nu läget förbättrats.

– Det som är positivt är att vi ser att det skett en positiv förbättring under kvartalet, och september var bättre än andra månader i kvartalet. Det är fortfarande mycket jobb eftersom vi har höga produktionsvolymer och orderingången fortsätter att öka, säger Martin Lundstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista