man med vapen
De federala irakiska säkerhetsstyrkorna samlas i utkanten av Irbil, Irak. Foto: TT/Khalid Mohammed

Nya strider utanför Kirkuk

1:58 min

I Irak har det varit nya strider mellan kurdiska peshmergastyrkor och irakiska styrkor nu på morgonen.

Striderna ägde rum bara en halvtimmes bilfärd från den kurdiska provinshuvudstaden Kirkuk. Samtidigt har en massiv aktivitet skett på både traditionella och sociala medier som uppenbarligen syftat till att både skrämma och vilseleda.

Det sista området i Kirkukprovinsen, utanför den autonoma kurdiska regionen, som ändå tills i dag kontrollerades av kurdiska styrkor.

Men efter strider morgonen lyckades irakiska armén tillsammans med federala polisstyrkor och antiterrorenheter återta Altun Kupri, bara fem mil från Erbil.

Det har varit en skakig vecka. I måndags när offensiven pågick flydde invånare från Kirkuk i kilometerlånga bilköer. Människor fruktade strider.

Kriget uteblev och många som flydde återvände i tisdags bara för att sedan fly igen.

Situationen är skör. Det förekommer våldsamheter men frågan är hur omfattande. Irakiska medier och politiker målar upp en bild av ett lugnt Kirkuk där de många etniska grupperna nu samsas medan kurdiska politiker och medier, ofta knutna till politiska partier, rapporterar en helt annan bild.

Vi har hittills hört rapporter om att Irakiska och shiastyrkor skulle vara på väg till den kurdiska regionhuvudstaden Erbil. Att peshmerga inlett attacker för att återta Kirkuk och att den USA-ledda koalitionen flygbombat shiastyrkorna. Inget av det har varit sant.

Däremot larmar nu FN om att främst kurder som stött självständighetsomröstningen förra månaden utsatts för trakasserier, våld och fått hus nerbrända av shiastyrkor. Det finns också bekräftade fall av civila dödsoffer.

Iraks premiärminister har beordrat shiamilisen och andra grupper som inte är den lokala polisstyrkan och antiterrorenheten att lämna området.

Kirkuk återtogs av Irak efter en överenskommelse mellan krafter från Iran, Bagdad och det kurdiska PUK-partiet. PUK-ledare har anklagas för förräderi och för att ha sålt ut Kirkuk men det råder också nu en avgrundsdjup splittring inom partiet. Kurdistans vicepresident, som ville försvara regionen, har fördömt uppgörelsen och har nu efterlysts av Irak sedan han anklagat dem för att vara inkräktare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista