Ylva johansson
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Foto: TT

EU:s största käpphäst kan vara på väg mot lösning

2:06 min

Högre lön och bättre villkor väntar i framtiden den som tillfälligt jobbar i ett annat EU-land. Det hoppas i alla fall den svenska regeringen ska bli resultatet när det så kallade utstationeringsdirektivet ska upp till beslut i ministerrådet på måndag.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är nöjd med att denna, en av EU:s mest segslitna frågor, verkar vara på väg mot en lösning.

– Det viktiga är att vi får till en förändring. Det är inte bara minimilön som ska gälla för utstationerad arbetskraft, utan samma lön som man har för inhemska arbetare.

Utstationeringsdirektivet har varit lag inom EU i över 20 år, men det råder minst sagt delade meningar om hur väl det har fungerat.

Många minns kanske den så kallade Lavalldomen där det slogs fast att svenska fackföreningar inte kunde kräva att få sluta kollektivavtal för utstationerade arbetare på ett bygge i Vaxholm. Men nu, tio år senare, ser alltså de här reglerna ut att ändras.

Det som gör det här till en sådan stridsfråga inom unionen är att flera och ibland direkt motstridiga intressen ska tillfredsställas samtidigt. Rätten till lika lön för lika arbete står emot själva grunden för EU-samarbetet – den fria rörligheten.

På ett möte i Riksdagens EU-nämnd idag protesterade allianspartierna samfällt mot förslaget, bland annat med argumentet att det kommer att försämra rörligheten på den gemensamma marknaden om det blir dyrare att anlita företag från andra EU-länder.

Men Ylva Johansson håller inte med.

– För att företag ska kunna konkurrera på likvärdiga villkor så ska ju inte vissa företag dumpa villkoren, då utkonkurrerar man ju andra företag på ett sätt som inte är rimligt eller rättvist.

Regeringen fick i EU-nämnden i dag stöd av Sverigedemokraterna och har därför majoritet för sin linje när beslutet ska fattas i ministerrådet på måndag. EU-parlamentet röstade om förändringarna tidigare i veckan och i en majoritet av EU-länderna vill man nu se en förändring av regelverket.

Men helt säker känner sig Ylva Johansson fortfarande inte.

– Jag tror att vi blir överens. Men jag är också luttrad, så jag vet att det kan stöta till hinder på slutet, så vågar inte ropa hej än.

Innan de nya reglerna kan träda ikraft ska också Ministerrådet och Parlamentet vara överens om exakt hur lagen ska formuleras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista