Katalonien
Demonstrationerna väntas starta vid lunchtid. Foto: Paul White/AP Photo

Spanien vill se nyval i Katalonien

2:06 min

De åtgärder som den spanska staten planerar att göra i Katalonien ska hållas till ett minimum och syftar till att utlysa nyval i Katalonien i januari nästa år.

Detta enligt en företrädare för det spanska Socialistpartiet som ingått i det råd som tillsammans med Partido Popular om hur den omdiskuterade paragraf 155 kan tillämpas i Katalonien.

Så här sa Socilistpartiets Carmen Calvo i spanska TVE i morse.

– För oss handlar inte lagparagrafen 155 om att Kataloniens självstyre ska upphöra. Det är inte möjligt och det är inte en bestraffning. Utan det handlar om att återupprätta normaliteten och det som har skadats av separatisterna, sa Carmen Calvo.

Hon har ingått i det råd av politiker från Socialtpartiet PSOE och konservativa Partido Popular som har diskuterat lösningar på Katalonienkrisen ur ett Madridperspektiv.

Premiärminister Rajoy behöver stöd för att tillämpa lagparagrafen som tillåter spanska staten att intervenera. Enligt Carmen Calvo har Socialistpartiet stått för en mjukare linje i diskussionerna och förespråkat minsta möjliga inblandning. "Ett kirurgiskt ingrepp" som tidningen El Diario kallar den.

Partiledaren Pedro Sanchez har hela tiden varit tydlig med att syftet är att det ska hållas nyval i Katalonien, säger Carmen Calvo som bekräftar för spanska TVE att förslaget är att valet ska hållas i januari.

Detta lär alltså ligga på bordet imorgon när Rajoy har kallat till ett extra ministermöte. Då samlas även senaten, men den omröstning som måste hållas för att paragraf 155 ska tillämpas, kommer att hållas tidigast i veckan som kommer.

Innan dess har den katalanske ledaren Puigdemont fortfarande en möjlighet både att utropa självständighet för Katalonien, vilket han sagt att han ska göra när paragraf 155 införs, och att själv upplösa parlamentet och utlysa nyval.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista