Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminsiter
"Vi vill se en bättre tolkutbildning" säger gymnasie- och kunskapslyftsminsiter Anna Ekström. Foto: Joanna Korbutiak/SR

Så ska regeringen lösa bristen på tolkar

Anna Ekström: Myndigheter måste effektivisera sitt tolkanvändande
1:33 min

Tolkbristen i Sverige är stor. Barn får ofta får tolka åt sina föräldrar och att tolkar som inte håller måttet används inom exempelvis Migrationsverket. I dag presenterar regeringen ett åtgärdspaket för att komma till rätta med problemen.

Pengar till nya utbildningsplatser och en effektivare användning av tolkar inom myndigheter som Arbetsförmedlingen och Migrationsverket, det är två av beståndsdelarna i det åtgärdspaket mot tolkbristen som regeringen presenterar idag.

– Sedan tillsätter vi även en utredning som ska gå igenom samhällets behov av tolktjänster och hur man kan tillgodose det behovet på längre sikt, säger gymnasie- och kunskapslyftsminsiter Anna Ekström.

Genom att satsa drygt 20 miljoner kronor på Stockholms universitets tolkutbildning under de kommande tre åren, och ytterligare satsningar på utbildningar hos studieförbund och yrkeshögskola hoppas regeringen få bukt med tolkbristen. Dessutom vill regeringen att myndigheter ska bli bättre på att effektivisera sin tolkanvändning.

– Det handlar om att myndigheter ska samverka och se till att använda de tolkar som finns på ett bättre sätt.

Anna Ekström säger att ett av problemen idag är att myndigheterna efterfrågar tolkar mellan klockan 10-00-15.00, men inte under resten av dagen.

– Sen gäller det även att myndigheterna ser till att man använder de anställda som kan flera språk på ett bättre sätt.

De senaste åren har det rapporterats om att barn ofta får hjälpa sina närstående att tolka vid exempelvis sjukhusbesök, vilket fått stor kritik.

Finns det några konkreta åtgärder i den här satsningen som kommer att se till att barn inte ska behöva fungera som tolkar?

– Vi har en sådan brist på tolkar så jag kan inte lova att barn inte kommer att behöva tolka i närtid. Men vi gör allt vad vi kan för att det inte ska ske.

Är det aktuellt med en lagändring?

– Inte i det här åtgärdspaketet, men vi har gett utredaren i uppdrag att se över om vi behöver ändra några lagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".