Entrén till TV4:s redaktion i Stockholm.
Entrén till TV4:s redaktion i Stockholm. Foto: Bertil Ericson / TT

TV4 plockar bort program med anklagad profil

0:26 min

En programledare på TV4 anklagas för sexuella trakasserier mot kvinnliga medarbetare under flera år. Nu plockar kanalen bort samtliga program där han deltar ur tablån.

Den här texten har ändrats med anledning av en fällning i Granskningsnämnden. Läs mer om inslagen som fälldes här.

Programmet försvinner ur både tablån och TV4:s digitala tjänster. Även inspelningar av återstående program stoppas.

"Vi kan redan nu konstatera att vi som beställare inte varit tillräckligt närvarande och till och med blundat för problem vi borde agerat på långt tidigare", säger TV4:s vd Casten Almqvist i ett pressmeddelande.

Mannen togs i torsdags ur tjänst som följd av anklagelser om trakasserier, sexism och homofobi i samband med produktionen.

Han anklagas för att i flera år utsatt kvinnliga medarbetare för sexuella trakasserier. Röster har även höjts mot TV4 då många menar att kanalen blundat för beteendet.

"Detta är ett underbetyg till oss som organisation, till ansvariga chefer och den kultur som jag själv är ytterst ansvarig för", säger Casten Almqvist.

– Ibland har jag genom mitt språkbruk och sätt att kommentera och vilja att vara underhållande och omtyckt gjort fel. Det här har jag inte varit så bra på att läsa av, eller usel på det. Och då har jag sårat människor. Jag är ledsen för det och ber djupast om ursäkt för de som har drabbats, säger mannen till TV4Nyheterna.

TV4 uppger att man tillsatt en extern utredning av en advokatfirma, som ska granska kanalens arbetsmiljöer och komma med eventuella förslag på förändringar. Företaget säger också att man planerar en ny policy för samarbeten med produktionsbolag, med tydligare krav på arbetsmiljön.

Anklagelserna kom till ytan i samband med kampanjen #metoo, som fått otaliga kvinnor att träda fram på sociala medier om sexuella övergrepp.

I TV4:s Nyheterna välkomnar jämställdhetsminister Åsa Regner (S) kampanjen.

– De som är ansvariga springer och gömmer sig och det beteendet måste vi komma bort ifrån var det än sker. När det gäller arbetsplatser finns det redan diskrimineringslagstiftning, som säger att arbetsgivare måste följa upp anmälningar om sådant. Eller så ska man gå till polisen om det är den sortens övergrepp, säger hon.

Sveriges Radio har sökt mannen, som har avböjt att kommentera ytterligare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista