Flera stall drabbade av sadelstölder

2:03 min

Ett 30-tal inbrott i stall har drabbat hästägare i Mellansverige. Polisen misstänker att ligor som specialiserat sig på hästutrustning ligger bakom.

Karlstads ridklubb är ett av stallen som drabbats. Där stals sadlar för 200 000 kronor berättar verksamhetschefen Anna Bengtner.

– Det var personal som kom på lördagsmorgonen och skulle öppna stallet. Och då ser man att den här dörren till sadelkammaren är uppbruten.

– De tittar in och ser då att det fattas enbart sadlar. Det var i princip tomt, det hängde en sadel kvar härinne, säger Anna Bengtner på Karlstads ridklubb.

Tio sadlar från de privata hästägarnas sadelkammare blev alltså bytet från inbrottet vid ridklubben i Karlstad i augusti.

Sedan dess har vågen av stallinbrott sköljt över Mellansverige. Hästägare i Värmland, Västmanland, Uppland, Dalarna och Närke har drabbats. Inbrotten förblir oftast olösta.

– Vi gjorde förstås en polisanmälan, och vi hade bra kontakt med polisen. Men tyvärr blir det ju nedlagt, för det är svårarbetat så det kom ingenstans, säger Anna Bengtner.

Hos polisen i Örebro har man haft tolv stallinbrott att utreda de senaste månaderna. Anders Sjöberg, kommunikatör hos polisen, bekräftar att dom sällan griper någon för brotten.

– Jag tror att dom flesta är nedlagda därför att vi har ju inte hittat nåt spår. Utan det gäller att ta dom här på bar gärning, det är det som det viktigaste för oss, förklarar Anders Sjöberg.

En sadel kan kosta uppemot femtio tusen kronor. Gemensamt för de inbrott som varit i Mellansverige är att det är dom dyraste sakerna som försvunnit.

– Det är väl att man har märkt att det finns en efterfrågan på sadlar, och att man har möjlighet att avyttra godset, det är det som styr det hela.

– Det vi kan göra det är ju att gå ut och uppmana allmänheten att vara uppmärksamma och se till att dom här byggnaderna blir säkrade, säger Anders Sjöberg vid Örebropolisen.

De drabbade på Karlstads ridklubb har fått ersättning från sina hemförsäkringar. Anläggningen är alltid låst, och efter inbrottet har man också sett över sitt larm.

– Ja det har vi, vi har ju ett grundlarm som går till ett vaktbolag, och det har vi sett över och ska uppgradera, berättar Anna Bengtner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista