Luftföroreningar indien new dehli
Smog i New Dehli. 2,5 miljoner människor dog i Indien till följd av luftföroreningar 2015. Foto: Altaf Qadri/AP

Miljöföroreningar bakom mer än var sjätte dödsfall i världen

1:54 min

Mer än var sjätte dödsfall i världen under 2015 berodde på sjukdomar som uppstått av miljöförorening. Den slutsatsen dras i en rapport som publicerats i forskningstidskriften The Lancet.

Värst drabbade är fattigare länder i Afrika och i Asien men i Västvärlden sticker Storbritannien ut som ett dåligt exempel, enligt rapporten.

Marylebone Road är en av de mest trafikerade vägarna i centrala London. Vid ett övergångsställe står Nicola Povey och väntar i träningskläder. Hon gillar inte Londonluften.

"Det känns i bröstet och syns i luften att det är förorenat", säger Nicola Povey. Det är just luftföroreningarna som orsakar majoriteten av alla förtida dödsfall som kan kopplas till miljöförstöring, enligt rapporten i tidningen The Lancet. Oftast handlar det om hjärtsjukdomar, stroke och lungcancer.

I Storbritannien beror ungefär åtta procent av dödsfallen på föroreningar. Det är en dålig siffra jämfört med USA och andra EU-länder, men globalt sett finns det många mycket värre exempel.

I genomsnitt i världen beror mer än var sjätte dödsfall på föroreningar. I länder som Tchad, Somalia och Bangladesh är det så mycket som var fjärde dödsfall, enligt The Lancet. Även jättenationen Indien ligger nästan på den höga nivån. Det gjorde att omkring 2,5 miljoner människor dog av föroreningar i Indien 2015. Även Kina är hårt drabbat vilket gör att över 90 procent av alla dödsfall orsakade av föroreningar skedde i fattigare länder 2015.

Miljöproblemen slår hårdare i länder där till exempel sjukvården, barnens rättigheter och säkerheten på arbetsplatser är sämre, anser författarna till rapporten.

Bäst i statistiken ligger den lilla nationen Brunei i Sydostasien men på andra plats finns Sverige. Mindre än fyra procent av dödsfallen i Sverige berodde på föroreningar 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista