Spansk politisk enighet om ingripande i Katalonien

1:32 min

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy bekräftade idag att han nått en bred uppgörelse med oppositionen om ett ingripande i Katalonien för att återställa lag och ordning.

– Vi har gjort upp med Socialistpartiet och med Ciudadanos om att använda artikel 155 i konstitutionen för att återställa lag och ordning i Katalonien, sa Mariano Rajoy på en presskonferens i Bryssel i eftermiddags.

Däremot ville Rajoy inte bekräfta uppgifterna tidigare idag från Socialistpartiet om att regeringen tänker utlysa nyval i Katalonien. Besked om det kommer först imorgon, lördag.

Rajoy lade återigen hela skulden på krisen på den katalanska regionregeringen som han menar är ansvarslös:

– Vi har gjort allt vi kan, vi gav dem en tidsfrist, sen ytterligare en, men de vägrar att lyssna, sa Rajoy.

Rajoy var tacksam för det stöd som han har fått från EU:s ledare här på toppmötet i Bryssel. Inget demokratiskt land kan acceptera att rättsstatens principer sätts ur spel på det sett som skett i Katalonien, sa Rajoy.

Han förnekade också att det fanns något groll mellan honom och Belgiens premiärminister Charles Michel som i en intervju i veckan kritiserade polisvåldet i Katalonien och uppmanade den spanska regeringen till en dialog med den katalanska regionregeringen.

Rajoy upprepade sitt stöd för den spanska polisen, men sa också lite överraskande att han hoppas att polisen i fortsättningen ska uppträda med större ansvar än tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista