Nu börjar samtal om Jamaica i Berlin

1:43 min

I Berlin börjar ikväll på allvar samtalen om en koalitionsregering mellan kristdemokrater, liberaler och gröna. På agendan står tolv stora ämnesblock där partierna står delvis väldigt långt från varandra. Det kan dröja månader innan en överenskommelse är klar.

– I bästa fall kommer vi några kilometer vidare på den långa resan, säger liberalernas generalsekreterare som åskådliggör de kommande förhandlingarna med det drygt åtta tusen kilometer långa avståndet mellan Berlin och Kingston, huvudstaden i Jamaica.

Det är den lilla ö-nationens flagga i svart, grönt och gult som har gett smeknamnet åt den nu eftersträvade koalitionen mellan de båda kristdemokratiska partierna, Angela Merkels CDU och dess systerpartiet CSU i Bayern, och liberalerna och de gröna.

Drygt femtio personer samlas till detta första förtroendebyggande samtal om hur de kommande samtalen ska föras för att mejsal fram en gemensam politik inom 12 stora ämnesområden. Skatter, Europa, flykt och migration, utbildning och klimat är några teman där partierna idag står väldigt långt ifrån varandra.

En av de grönas förhandlare beskriver dagens möte som första steget i att utforska vad som är möjligt i en väldigt ovanlig konstellation. På delstatsnivå har dessa partier regerat tillsammans men aldrig på nationell nivå. En Jamaica-koalition inte är vad de gröna önskat sig men sedan socialdemokraterna bestämt sig för att gå i opposition står i praktiken inga andra kombinationer till buds.

En minoritetsregering hade visserligen varit ett teoretiskt möjligt alternativ. Men med den historiska erfarenheten av konfliktfyllda och instabila regeringar under Weimartiden, som banade vägen för nazisterna, har förbundsrepubliken Tyskland under efterkrigstiden alltid eftersträvat stabila majoriteter på nationell nivå. En ny regering väntas vara på plats tidigast till årsskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista