Sture Bergwall.
Sture Bergwall. Foto: Sveriges Radio

JK om Bergwalls skadeståndsansökan: Ska prövas noggrant

1:41 min

I dag har Sture Bergwall lämnat in en ansökan om ett skadestånd på 15 miljoner kronor till Justitiekanslern.

I sin ansökan om skadestånd, som lämnades till JK i dag, skriver Sture Berwall och hans advokater att han yrkar ett skadestånd på 15 miljoner kronor för "psykiskt lidande avseende frihetsberövande".

– Det var ju förväntat att det här anspråket skulle komma och nu har vi fått in det. Och vi ska pröva det noggrant som vi gör med sådana här anspråk, säger justitiekansler Anna Skarhed.

Sture Bergwall, tidigare känd som Tomas Quick, erkände ett flertal mord medan han satt i sluten psykiatrisk vård. Han dömdes för åtta av dem. Men efter att media granskat domar, erkännanden och förhörsteknik kom Sture Bergwall att ta tillbaka sina erkännanden och överklaga domarna. I dag är han friad från samtliga morddomar.

Anna Skarhed vill varken kommentera beloppet eller vilka möjligheter Sture Bergwall har att få igenom sin ansökan. Huruvida Sture Bergwalls erkännanden kan komma att vägas in i JK:s beslut vet hon inte förrän man tittat närmare på ansökan. 

– Det får ju bero på hur det här anspråket är framställt och hur det förhåller sig till den lagreglering som finns, säger Anna Skarhed.

I ansökan står det också att Sture Bergwall i dag och alltid kommer att leva som en offentlig person, om än så ofrivilligt. Anna Skarhed kan inte heller kommentera detta, men säger att det i regel vägs in i JK:s bedömningar:

– Numera är grundregeln att uppmärksamhet i media är något som nästan alltid förekommer när gäller mer omfattande brottslighet och då har också beloppen ökat, för att kompensera för det, generellt, säger Anna Skarhed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista